Zo een fijne vakantie: verwachtingen managen

Dat het vakantietijd is, merk ik goed in mijn praktijk als coach. Veel mensen zijn (weg geweest) of gaan weg. Even het normale leven loslaten, je normale patronen doorbreken. Of je nou weg gaat of lekker thuisblijft. Vol verwachting kijk je uit naar je vakantie. Alle berichten op sociale media en foto’s in tijdschriften tonen dat anderen echt dé perfecte vakantie hebben. Het lijkt de standaard. Jij wilt natuurlijk ook een geweldige vakantie, hier lees je hoe je dit voor elkaar krijgt. Het draait om verwachtingen managen.

Uitgangspunt

Mijn uitgangspunt is dat iedereen een fijne en waardevolle vakantie kan hebben ongeacht zijn omstandigheden. Het start met bedenken wat voor jou een waardevolle en fijne vakantie maakt. Wat is je ideaal en wat maakt dit tot het ideaal. Hoeveel van deze elementen heb je zelf in de hand? Deze kun je nu loslaten. Onderzoek wat je wel in de hand hebt. Maak het klein en onderzoek steeds specifieker wat er achter je wens zit. Nu kun je kijken naar je mogelijkheden. Wat kun je doen en wat kun je verwachten wat je in de richting van je meest ideale vakantie brengt? Draagt wat je doet en denkt bij aan het krijgen van een fijne en waardevolle vakantie of zorgt dit juist dat je hier vandaan gaat. Als je ervan houdt om uit te slapen in je vakantie en je hebt een klein kind dan lijkt het onmogelijk. Het ligt er maar aan wat je verwacht en wat er achter je behoefte zit. Als je normaal om 6.30 uur wakker wordt, dan kan om 7.00 uur wakker worden al uitslapen zijn. Of misschien dat je langer in bed kan liggen met een boekje of je rustig de tijd kan nemen in de ochtend.

Verwachtingen managen

Eigenlijk is elk succes of falen verbonden aan de verwachting die je hebt. Verwacht je op vakantie alleen prachtig weer en heb je veel regen, dan kan de vakantie al bijna niet meer fijn zijn. Wat heb je voor ogen, wat is voor jou belangrijk? Is het een reële verwachtingen of een wens en heb je dit in eigen hand.

Verwachtingen helder hebben, maakt dat je ze kan managen en aanpassen. Ook het uitspreken van je wensen voor je vakantie richting je reisgenoten is belangrijk in het managen van je verwachtingen. Natuurlijk is het ook belangrijk om ook de wensen van je reisgenoten te bespreken. Op deze manier weet iedereen van elkaar wat belangrijk is en zo kun je makkelijker tegemoetkomen aan jouw wensen en die van de anderen. Ook wordt zo voor iedereen duidelijk wat niet te doen is en wat jij kan bijdragen. Dan kan dat al niet meer tegenvallen, je weet immers dat het niet zal gebeuren. Stel het is voor jou belangrijk om samen te ontbijten en je hebt een tiener die graag uitslaapt (en dit waarschijnlijk ook nodig heeft). Je kunt dan verplicht stellen elke ochtend op een bepaalde tijd op te staan. De vraag is of dit werkt en hoe gezellig het dan is.

Onderzoeken

Onderzoek wat maakt dat je bijvoorbeeld samen ontbijten belangrijk vindt. Is het een gewoonte? Vind je het belangrijk om een moment samen te hebben met elkaar? Wil je dan bijvoorbeeld de planning van de dag doornemen? Als je helder hebt, wat het belangrijk maakt, kun je ook beter jullie opties onderzoeken. Is het praktisch voor het doornemen van de dag, misschien kun je dit verplaatsen naar de avond daarvoor. Is het om de dag samen te starten en samen te zijn? Dan kun je dit moment misschien verplaatsen naar koffietijd of lunchtijd. De tiener heeft dan een brunch en jij een lunch. Zo hoef je dan niet te wachten (en je te ergeren), je kunt gewoon je ding doen en eventueel al een uitstapje maken. Je tiener kan lekker uitslapen en sluit daarna waarschijnlijk in een beter humeur aan.

Iedereen is anders.

Meestal bekijk je de dingen vanuit je eigen gezichtspunt. Iedereen is anders. Ik kan veel verklaren vanuit het enneagram. Hier kun je lezen wat globaal de insteek is in vakantie vanuit de verschillende enneagramtypes. Behalve meer inzicht in eventuele vakantiegenoten, geeft het je ook een bredere kijk dan alleen vanuit jezelf. Ga het gesprek aan met je omgeving. Hoor hoe zij tegen dingen aankijken en verbreed daarmee jouw zichtveld. Dit maakt niet alleen veel duidelijk, het is ook nog eens leuk en kan verbindend werken.

Tips

Om het je makkelijk te maken, heb je hier even de tips op een rijtje:

  1. Onderzoek je eigen wensen en pel deze af tot wat je echt belangrijk vindt
  2. Vraag je reisgenoten hetzelfde te doen en bespreek jullie wensen
  3. Onderzoek jullie opties breed en neem daarin ieders wensen mee
  4. Leg de lat laag
  5. Onderzoek regelmatig of wat je doet en denkt positief bijdraagt aan een fijne vakantie (hetzelfde geldt voor je reisgenoten)
  6. Zie wat er wel is
  7. Geniet van de kleine dingen en maak plezier

Het belooft een fijne vakantie te worden voor je! Met daarin de dingen die voor jou en je reisgenoten van belang zijn. Je verwachtingen managen of laat je verwachtingen helemaal los. Hou je van spelletjes en wil je eens iets anders doen? Dan kun je deze blog lezen met daarin een spel, die je zelf aan kan passen. Het spel is bedoeld om samen lol te hebben en meer verbinding te krijgen. Het is weer eens wat anders dan Uno of Yatzee. Heb je vooraf veel vakantiestress? Lees hier dan hoe je dit kunt verminderen.

Ik wens je een fijne zomer!