Enneagram en vakantie

Voor veel mensen is het nu vakantietijd. Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik verschillen in vakantie en voorbereiding voorbijkomen. Hierin kan ik de verschillende enneagram types plaatsen. Zo krijg je een mooi beeld van het enneagram en vakantie vieren vanuit de verschillende types.

Type enneagram en vakantie

Een vriendin staat kritisch in een leven. Zij ziet snel wanneer dingen niet optimaal verlopen. Zij gaat over het algemeen goed voorbereid op vakantie. De vakanties moeten wel zin hebben, lanterfanteren op vakantie is niets voor haar. Haar kritische kijk kan ze op vakantie helemaal los laten (1 Hervormer).

Iemand anders gaat voor plezier en avontuur. Met vakantie gaat zij het liefst naar nieuwe plekken en verre bestemmingen. Lukt dit niet dan bij voorkeur op opvallende manieren verblijven of gewoon vertrekken zonder plan. Lastig ook om te kiezen, alles lijkt zo leuk. Last minute reizen zijn ook prima, je bent zo weg en is vernieuwend (7 Enthousiasteling).

Achja, het maakt het niet zoveel uit, als het maar een fijne bestemming is. Het liefst een plek die bijzonder opvallend of mooi is. Een mooi hotel, appartement of huis, bij kamperen het liefste in een safari of andere opvallende tent of luxe caravan. Het mag ook best wat kosten, er is het hele jaar immers hard voor gewerkt (3 Bereiker).

Als het maar veilig en vertrouwd is, dan is het goed. Lekker even bijkomen zonder te veel gedoe, daar houdt de 6 Loyalist van. Bekend terrein is prima, nieuwe locaties bekijken kan ook en is fijn met een vertrouwd persoon die je bij kan staan.

De 5 Onderzoeker zoekt vaak heel goed wat de beste vakantiebestemming voor hem is. Hij is haast een wandelende reisgids en heeft een voorkeur voor rust en natuur. Kan ook juist last minute gaan op initiatief van een ander, dan kan de voorbereiding niet zo uitgebreid en scheelt het ook wel weer gedoe.

Vakantie is rust, het liefst helemaal niets doen en lekker lezen. Het gaat om verbondenheid en harmonie, dus aanpassen aan reisgenoten is makkelijk. Onderhuids kan er irritatie zitten. Belangrijk is om even bij te komen (9 Vredestichter).

Vakantie moet wel anders zijn, anders is het saai. Alledaagse dingen doen is niets. Ze kan lyrisch zijn over de locatie. Uiteraard is het belangrijk dat de juiste outfits mee zijn, zodat ze mooi en opvallend voor de dag kan komen. Wanneer er iets tegen zit, bijvoorbeeld het weer dan is het helemaal niets. Het overkomt haar ook altijd (4 Romanticus)…

Het maakt niet zoveel uit waar ze naar toe gaan. Als de anderen het maar naar hun zin hebben, dan is de vakantie een succes. Heeft iemand hulp nodig met de tent opzetten of is er iets aan de hand, dan kun je altijd bij haar terecht. Soms is thuisblijven ook nodig om een familielid of vriend bij te staan, wie doet het anders (2 Helper)?

Het maakt niet zoveel uit waar je bent, als er maar actie is. Het liefst met familie weg of dierbare vrienden. Lekker samen uitgebreid eten, hard over het water gaan. Met een groep weg is geen probleem, hij neemt het heft wel in handen en maakt het tot een mooie vakantie (8 Leider).

Misschien herken je jezelf in een type van het enneagram en vakantie focus. Wat is jouw manier om vakantie te vieren en hoe bereid je je voor? Ik hoor het graag! Ook wanneer je meer wilt weten over het enneagram.

Mocht je vakantie nemen, heel veel plezier! Geniet en doe lekker wat bij je past.