Model dramadriehoek

Wat is de dramadriehoek

Veel mensen hebben gehoord van de Dramadriehoek, een van de bekendste modellen uit de Transactionele Analyse (TA). Loopt een gesprek niet helemaal lekker, dan zit je waarschijnlijk in een dramadriehoek. Er wordt vaak (onbewust) een spel gespeeld.

Drie rollen in de dramadriehoek

Er zijn drie rollen: Aanklager, Redder en Slachtoffer. Een Aanklager haalt anderen naar beneden. Wijst anderen op de zwakke plek, om zijn eigen zwakke plek te verbergen. De ander is niet oké. “Jij snapt het niet he?” De Redder ziet de ander ook als niet oké, reageert door vanuit een superieure positie de ander (ongevraagd) te helpen. Onder het mom dat de ander niet competent genoeg is, om zichzelf te helpen. “Kom maar, ik help je wel, jij kan het niet alleen.” Het Slachtoffer vindt zichzelf niet oké. Gedraagt zich hulpeloos. Doet hij zielig dan voelt de Redder zich aangesproken. Roept hij irritatie op, dan wordt de Aanklager uitgedaagd. “Ik kan het toch niet alleen!”

Wisselen in interactie

De rollen staan niet vast en wisselen in de interactie. Wanneer je door hebt, dat je in een bepaalde rol zit, kun je dit veranderen. Je hebt dus een keuze. Wanneer je in een dramadriehoek zit, draagt dit nooit bij aan een prettige manier van communiceren. Niet voor jou en niet voor de ander.

Wil je meer weten hoe de Dramadriehoek bij jou werkt? En vooral hoe je uit de dramadriehoek kunt stappen. Neem gerust contact met me op.

Hieronder zie je de Dramadriehoek mooi ontvouwen en verschuiven.

Lees hier meer over Transactionele Analyse.