Positief door de feestdagen 3: Verwachtingsmanagement  

Welke verwachtingen heb je voor je feestdagen en hoe doe je aan verwachtingsmanagement. Elke jaar zie je het overal. De gelukkige gezinnen in de bladen en op tv. Iedereen ziet er prachtig uit, tafel mooi gedekt, super lekker en mooi gelukt eten en lachende ontspannen gezichten. Ze hebben het geweldig met elkaar en genieten volop. Het lijkt of iedereen zo’n kerst heeft en daar hoop jij ook op, of niet?

Met dat soort beelden is het lastig om je verwachtingen reëel te houden. De vraag is hoe het een half uur voor en na de plaatjes in de bladen en op tv was. Was het eten eigenlijk wel echt te eten? De mensen op de foto hadden het eten en de styling in ieder geval niet zelf gemaakt. In mijn vorige 2 blogs kon je: inzicht krijgen in de positieve en negatieve momenten rond de feestdagen en kreeg je handvaten voor de voorbereiding om zo positief de feestdagen te kunnen bereiken.

Je verwachtingen

Als je geen verwachtingen hebt, dan kan iets ook niet tegenvallen. Zijn je verwachtingen hoog, dan is de kans op tegenvallen bijna 100%. Goed om te stil te staan of je verwachten hebt en op welke manier. Print dit uit om er goed mee aan de slag te gaan. Wat zijn jouw verwachtingen voor jouw feestdagen? Verwacht je  het gelukkige gezin in de bladen en op tv te zijn? Dat je nog nooit uitgeprobeerde recept meteen goed zal lukken en dat jouw gezin moeiteloos schuift in je gezin van herkomst. Of misschien heb je altijd de hoop dat het zo relaxt en gezellig moet zijn zoals bij andere gezinnen en probeer je er alles aan te doen om dat voor elkaar te krijgen.

Het kan ook zijn dat je een negatieve verwachting hebt. Bijvoorbeeld dat er wel weer een conflict zal komen. Of dat het bij jullie lijkt, dat pas een feest is, als er iemand gehuild heeft. Alle beelden en verwachtingen van vorige jaren neem je vaak mee. Dit geeft meestal een verkleurd beeld, positief of negatief. Bovendien kan dit je al meer stress of een negatief gevoel vooraf geven.

Ook heb je nog zoiets als een selffulfilling prophecy, een bekende term in de psychologie. De zelf vervullende voorspelling is een foute weergave van de situatie, die een nieuw gedrag oproept waardoor de oorspronkelijke foute kijk waar wordt. Zo houd je het verkeerde weergave in stand. Je zal namelijk wat uiteindelijk gebeurd is, als bewijs aanvoeren dat je gelijk had. Als je een bepaalde verwachting hebt, zul je wat gebeurd in dat licht bekijken. Je neemt selectief waar en zult zo ook anders in de situatie staan. Je past dus geen verwachtingsmanagement toe, maar roept op wat je wilt zien.

Stel je bent bang voor een conflict. Je zult meer je focus hebben op en meer gespannen zijn en anders reageren op iets wat tot een conflict kan leiden. Voor anderen is deze spanning vaak merkbaar, wat ook hen zal beïnvloeden en zorgen voor ander gedrag. Vanuit spanning reageer je meestal heftiger dan vanuit ontspanning. Zo creëer je dan een veel grotere kans op een conflict. Daarna zie je dat weer als een bevestiging van je gelijk.

De verwachtingen van anderen

Hetzelfde geldt voor de verwachtingen van een ander. Veel mensen zijn erg gevoelig om te voldoen aan de verwachtingen van een ander, zeker rond de feestdagen. Voor veel mensen zijn de verwachtingen hooggespannen voor de feestdagen. Voor sommigen zo hoog dat ze hun huis of zelfs land verlaten om dit te ontvluchten.

Het is goed om stil te staan bij de verwachting van een ander. De vraag is, of de ander die verwachting ook daadwerkelijk heeft. Het is goed om te bespreken. Het kan maar zo zijn dat je van elkaar denkt een bepaalde verwachting te hebben, er beiden aan wilt voldoen en zo de verwachtingen instant houdt. Het kan zijn dat patronen die nu niet (meer) bij je passen, zo kunstmatig in stand worden gehouden. Het gaat altijd zo, dus we moeten het zo doen.

Wat is reëel?

De vraag is wat reëel is. In de eerst blog heb je inzicht gekregen in de positieve en negatieve momenten in deze periode van het jaar. Ook heb je helder gekregen wat voor jou een ideaal verloop is en wat voor jou belangrijk is. Als je dit helder hebt, kun je zorgen dat de feestdagen verlopen zoals je fijn vindt. Belangrijk is om dit te bespreken met de mensen die het aangaat. Dit zorgt voor duidelijkheid in de wensen van iedereen en zorgt ook voor inzicht in wat jij en de ander kunnen doen. Dit zorgt al voor meer reëel verwachtingen.

Verder is het goed om te kijken wat de minder leuke momenten zijn in deze periode. Zijn er vaste patronen? Kun je daar iets aan veranderen? Is dat niet het geval, dan is het een vast gegeven. Je kunt je daar dan ook op instellen en de verwachting (en hoop) laten varen dat dit anders verloopt.

Bekijk je verwachtingen en kijk precies naar elk element. Hoe waarschijnlijk is het dat deze elementen zo verlopen. Wat kun je doen om het die kant op te laten gaan. Als het een verschuiving van richting is, kijk hoe ver je kunt schuiven. Laat eventueel je partner en kinderen mee kijken, zij hebben vast een goed idee wat reëel is. Bovendien weten zij dan ook wat je verwacht en kunnen ze jouw verwachtingen managen. Hetzelfde geldt voor hun verwachtingen.

Bespreken

Je hebt nu inzicht gekregen in de verwachtingen die je hebt en hebt deze meer reëel gemaakt. Ben bewust van het feit dat verwachtingen kunnen leiden tot teleurstelling. Misschien lukt het je je verwachtingen lager te stellen of ze los te laten. Bespreek het met anderen. Zo kun je ze afstemmen en zorg je dat je de verwachtingen van anderen ook meer reëel maakt en verlaagd. Bovendien heb je zo duidelijk wat iedereen belangrijk vindt en wat een ieder kan geven. Misschien passen jullie je patronen wel aan. Dat is verwachtingsmanagement.

Mijn volgende blog zal bespreken, hoe je positief de feestdagen start. Bewust zijn en meer reële verwachtingen hebben zijn daar een belangrijke stap in.

Foto: Daniel Reche from Pexels