Positief door de feestdagen 2: Een positieve aanloop

Ben je ook iemand die opziet tegen deze periode van feestdagen? Je kunt zorgen voor een positieve aanloop. Vaak moet je veel in een korte tijd. Het huis gezellig maken, inkopen doen, bedenken wat te koken en eten. Misschien extra opruimen voor eventueel bezoek. Natuurlijk zijn er ook dingen op je werk, wat moet je daarvoor aan qua kleding? Welke deadlines heb je. Een overzicht voor de feestdagen helpt en zorgt dat je overwogen kan kiezen wat je wilt.

Heb je kinderen dan hebben zij waarschijnlijk ook extra aandacht nodig. Niet alleen qua mogelijke spanning en drukte in deze tijd, ook qua hulp bij het maken van een surprise en versnaperingen die mee moeten worden genomen naar school. Ze merken vaak ook de spanning van de ouder(s) en reageren daarop. Wanneer je de druk van december voelt, zul je heftiger reageren dan normaal en dat heeft geen positieve invloed op je thuissituatie (en ook op je werk). Oh ja, wat gaan de kinderen aandoen met het kerstdiner? En hoe kun je het leuk voor ze maken? In mijn vorige blog heb je inzicht kunnen krijgen wat belangrijk is voor jou in de feestmaand. Wat de impact is van deze tijd op jou, wat de leuke en minder leuke dingen zijn. In deze blog krijg je handvaten om de periode voor de kerst zonder stress door te komen. Dit formulier kun je gebruiken om meteen goed aan de slag te gaan.

Zo gaat je stressniveau omlaag

Het omlaag brengen van je stressniveau start met even stil blijven staan. Stilstaan in deze drukke periode?! Ja, even stilstaan. Neem even letterlijk de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. In rust kun je beter nadenken, dus vaker ademhalingsoefeningen doen, is slim in deze periode. Je hebt hier ook apps voor en kunt ook op YouTube veel opties vinden. Nu je rustiger bent en meer zuurstof in je hersenen hebt gepompt, kun je ook beter nadenken. Pak nu pen en papier.

  1. Schrijf op wat je allemaal moet
  2. Geef met een teken aan waar je tegenop
  3. Neem je lijst door en bekijk per punt: moet dit ook echt? Van wie moet dat?
  4. Schrijf nu op wie dit allemaal zouden kunnen doen (eventueel voor een deel).
  5. Bekijk nu per taak: hoe hoog leg je de lat? Waar kun je deze ook leggen?
  6. Geef je prioriteiten Bekijk of het makkelijker kan.
  7. Schrijf tenslotte op wat de deadline is van elke taak en neem wat speling.

Bespreek het

Zo nu heb je overzicht voor jezelf voor de feestdagen. Dat geeft vast al meer rust. Tenzij je deze periode alleen doorbrengt, zullen ook anderen in de taken een aandeel en daarmee een verantwoordelijkheid in (kunnen) hebben. Het is goed om je lijst te bespreken met de mensen die het aangaat. Let op dat je hier open ingaat. Het is goed mogelijk dat een ander er heel anders instaat en een aanvulling heeft op jouw lijst of dingen weg wil strepen. Laat de ander(en) eventueel ook deze blog lezen en laat ze (indien ze dat nodig vinden) bovenstaande 7 punten doornemen en opschrijven. Zo krijgen zij ook voor zichzelf een overzicht en deel je de verantwoordelijkheid en het voorwerk.

Bespreek jullie punten. Zitten er veel verschillen in? Kijk dan wat belangrijk is voor eenieder. Ga ook na of jullie de lat niet te hoog leggen. Stel de één vindt super passende cadeautjes belangrijk en de ander maakt het niet uit. Hoe kun je dan dichter bij elkaar komen?

Het is ook een optie om de taken te verdelen of goede afspraken te maken wie wat doet. Bijvoorbeeld één persoon gaat over cadeautjes, de ander over het menu. Je kunt ook deeltaken opsplitsen, zo gaat het waarschijnlijk ook sneller. Misschien blijkt uit het bespreken dat jullie eigenlijk de gezelligheid vooral belangrijk te vinden en maakt het helemaal niet uit wat je eet of wat de cadeaus zijn. Mogelijk vindt de hele familie het een verademing als geen moeilijke gerechten op tafel hoeven te staan. Alleen door het te bespreken kom je hierachter. Vergeet ook niet je kinderen in te zetten, zij kunnen al snel meer dan je denkt en kunnen ook een deel over nemen.

Prioriteiten stellen

Nu weet je wat je allemaal gedaan wilt hebben en wie welk deel kan nemen. Het is nu goed om prioriteiten te stellen, te beslissen wie wat doet en voor wanneer. Hoe eerder je start, hoe minder stress je hebt. Doe je bijvoorbeeld al eerder inkopen, dan heb je nog tijd als dingen niet lukken. Bovendien is het dan minder druk in de winkels en dat scheelt ook weer stress en negativiteit. Als je op tijd begint met bijvoorbeeld een surprise dan kan het zo een gezellig knutsel moment worden. Zo wordt het overzicht voor feestdagen periode luchtig en losser.

Bekijk goed waar ruimte is om dingen niet te doen of in een makkelijkere vorm. Je hoeft natuurlijk geen ingewikkelde dingen te maken voor een lekkere maaltijd. Er zijn ook minder tijdrovende recepten en ideeën of kant en klaar producten, dat scheelt tijd en stress. Waarschijnlijk zorgt het ook nog eens voor meer positiviteit in plaats van negativiteit en dat is in het belang van iedereen. Zorg dat je ruim inplant voor de deadlines en dat iedereen weet wat hij te doen heeft en voor wanneer.

Aan de slag

Nu weet je wat je allemaal wilt doen (voelt beter dan moet doen of niet?). Ook wanneer je het wilt doen en wie wat gaat doen. Nu kun je aan de slag gaan. Vergeet vooral niet lekkere muziek op te zetten en de klussen te vermengen met rust en plezier. Op deze manier kun je zelfs nog ontspanning en plezier hebben in deze periode. En je heb je ruimte om de positieve dingen te zien.

Succes en geniet van de leuke dingen in deze tijd! De volgende blog bespreekt het managen van de verwachtingen van jezelf en anderen.

Auteursrecht foto: Natalie B