Uitstellen? Zo start je wel!

Je kent het vast wel. Je moet iets doen en stelt het steeds uit. Misschien omdat het een rotklus is, misschien omdat het lastig is of, tja er zijn genoeg redenen te bedenken om iets niet te doen. Ook ik loop er tegenaan dat ik sommige dingen uitstel. Ik wil het doen en toch ook weer niet. Het stemmetje in mijn hoofd blijft me er geregeld aan herinneren dat ik het nog moet doen. Deze blog geeft tips hoe je wel start!

Consequenties uitstellen

Eén van dingen die ik dingen die ik uitstel is het schrijven van een nieuwe blog. Ik heb me voorgenomen, dit regelmatig te doen. Toch kan ik zeker elke maand veel dingen bedenken die ik beter kan doen dan mijn blog schrijven. Het gekke is dat ik steeds baal als er weer een maand voorbij is zonder blog. Geregeld komt er een knagend gevoel dat ik nu echt mijn blog moet schrijven. Waarom doe ik het toch niet? Soms zorgt het ook voor een slecht gevoel over mezelf. Zo moeilijk is het ook weer niet. Ik heb het mezelf opgelegd.

Heb je een klus opgelegd gekregen door een ander, dan krijg je het waarschijnlijk te horen wanneer je het nog niet hebt gedaan. Dan zitten de negatieve consequenties in de reacties van anderen. Misschien moet je het nu op het laatste moment doen en kom je met andere dingen in de knel. Werk je tot laat door en heeft dit impact op je omgeving. Of is het niet op het niveau dat nodig was. Soms kom je ook echt in de problemen en kun je boetes krijgen.

Ondanks bovengenoemde consequenties, ga toch ga ik niet zitten om er één te schrijven. Tot nu dus. De afgelopen tijd heb ik verschillende mensen gezien die ook last hebben van hun uitstellen. Tijd voor een stappenplan om te starten!

Stappenplan om te starten

1. Ga even zitten en onderzoek je oorzaken tot uitstellen
Kijk ook of het echt nodig is. Wat kun je doen om dit bezwaar minder te laten wegen? Kom je op deze manier waar je wilt zijn? Wat kost het je nu je het niet doet? Wat kun je doen om toch te starten?

2. Schat in hoeveel tijd het je kost om de klus te klaren

Duurt het minder dan 15 minuten? Sta dan op en doe het meteen. Ga daarna weer zitten en ga verder als je meer klussen hebt die je uitstelt.

3. Plan een moment in om het echt te gaan doen, eventueel met een deadline
Kies daarin een moment waarop je fris bent. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag. Zo is het makkelijker om te starten en krijg je meteen een boost dat je het hebt gedaan. Plan ook een deadline in wanneer het af moet zijn. Veel mensen werken beter onder druk.

4. Leg de lat laag voor het resultaat
Als je bedenkt dat je bijvoorbeeld meteen een perfect stuk moet schrijven, maakt dit het starten lastig. Bijschaven kan altijd nog en als je echt wilt, kan de lat altijd nog hoger.

5. Zet een timer bij een grote klus en start nu
Het is vaak makkelijker om te starten als je er maar een beperkte tijd mee bezig hoeft te zijn. Zo kun je een begin maken in bijvoorbeeld 10-15 minuten. Heb je een begin gemaakt, zelfs van slechte kwaliteit, dan is het makkelijker om er een volgende keer weer mee aan de slag te gaan. Wil je bijvoorbeeld een kast opruimen, dan kun je dit ook per gedeelte doen. Of een stukje tuin aanpakken. Elke dag een kwartiertje voelt al minder zwaar dan meteen een uur of langer.

6. Kijk af en toe terug naar wat je al bereikt hebt
Door terug te kijken, zie je je vooruitgang. En elke vooruitgang is beter dan uitstellen. Bovendien motiveert het vaak om daarna door te pakken. Sta er ook even bij stil, zodat je dit gevoel goed kan herinneren als je weer iets uitstelt.

7. Vertel aan anderen wat je gaat doen
Puur door het hardop te zeggen, maakt je bereidheid al groter. Bovendien voel je misschien ook wel meer druk dat je het nu dan ook echt moet doen.

Ik ben heel benieuwd wat je gaat oppakken. Misschien vind je het leuk om het mij te laten weten. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer een blog geschreven heb. Het geeft een heerlijk gevoel! Uiteindelijk kostte het me een stuk minder tijd dan ik had verwacht. Ik heb al zin om een volgende blog te schrijven. Ik wens je alvast veel plezier met het nagenieten dat je je uitstelklus gedaan hebt! Geef je jezelf dan een compliment, want je hebt het gedaan!

Wil je meer begeleiding dan bovenstaande stappenplan, neem dan contact met me op.

Geen blog missen? Schrijf je in. Uiteraard ontvang je niets anders dan alleen een nieuwe blog zodra deze online is.

Afbeelding van Pexels via Pixabay