Zo hou je je vakantiegevoel vast

Veel mensen zijn weer terug van vakantie en gaan weer ontstresst aan het werk. Wat je ook hebt gedaan in je vakantie, het doorbreekt je normale werkritme. Een lange pauze die dient als een herstelperiode. Zo is een weekend een korte herstelperiode. Hoe hou je je vakantiegevoel vast?

Oude patronen

Vaak start je ontstresst na je vakantie. Oude patronen steken de kop op en je voelt ze vaak snel weer net zo druk als voor de vakantie. Soms zelfs drukker door achterstallige mail en klussen die in je vakantie zijn blijven liggen en ook nog naar het gewone werk ‘moeten’. De vraag is natuurlijk wat allemaal (nu) moet en of alle mail relevant is.

Nieuwe ideeën

Hoe leuker je vakantie is geweest, hoe langer het vakantie effect kan blijven hangen en je stress lager blijft. Je bent meer tot rust gekomen en ook belangrijk je hebt afstand kunnen nemen van je werk. Tijdens en na de vakantie heb je vaak nieuwe ideeën. Schrijf deze vooral ook op (kan ook achteraf, schrijf ze nu op). Je kunt ze later uitwerken, ze geven vaak een goede invalshoek. Afstand van je werk en je patronen maakt letterlijk dat je een ander gezichtspunt krijgt. Je ziet de dingen zo in een ander perspectief.

Zo hou je je vakantiegevoel vast

1 Koester leuke vakantie momenten

Heb je een dagboekje bijgehouden, herlees deze. Vakantiefoto’s gemaakt? Bekijk ze of nog beter maak er een selectie of fotoboek van. Zo ben je nog bewuster bezig met je leuke vakantiemomenten en haal je je vakantiegevoel terug. Je kunt ook een boekje of herinneringsplekje maken. Denk aan bonnetjes, souvenirs, een schelp, geuren in de vorm van een bloem of douchegel. Maak een maaltijd of ga naar een restaurant die je doet denken aan je vakantie. Ook leuk haal herinneringen op met vakantiegenoten, iedereen onthoudt andere dingen en zo krijg je een voller beeld. Maak er een gezellig moment van, zo heb je meteen een andere positieve ontstressende ervaring.

2 Blijf leuke dingen doen

Vaak is vakantie zo doorbrekend en ontstressend omdat je leuke dingen doet en je patronen doorbreekt. Als je leuke en andere dingen blijft doen, maak je eigenlijk kleine mini vakanties en dus een vakantiegevoel. Kijk wat je leuk vindt en wat bij je past. De één laadt op van een museum, de ander gaat de natuur in of een stad bezoeken. Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar iets anders is dan je hebt gedaan. Dus een andere plek en ervaring. Dit kan ook weer je gezichtspunt veranderen en nieuwe ideeën geven. Schrijf deze ideeën op.

3 Verander elementen uit je vaste patroon

Neem je altijd dezelfde route naar je werk? Rij eens anders. Eet je altijd hetzelfde, of lunch je altijd op dezelfde manier op je werk? Doe het eens anders. Ga op een andere plek zitten of werken. Loop een rondje tijdens je pauze, praat eens met andere mensen. Ga eens picknicken met je gezin. Dit geeft meer energie. Neem je voor om bijvoorbeeld 1 keer per week iets anders te doen.

4 Werk je ideeën uit

Kijk af en toe naar de ideeën die je hebt opgedaan. Wat kun je hier mee bekijk het nu zonder vakantiegevoel? Waar staan de ideeën voor? Wat geeft het aan? Werk deze uit en bespreek ze met anderen. Kijk hoe je de ideeën in plannen kunt gieten of kunt uitvoeren. Sommige ideeën hebben nog even tijd nodig om te ontwikkelen. Het is vaak een zaadje die tijd nodig heeft om tot bloei te komen.

5 Focus je langere tijd op 1 ding

Wanneer je veel wisselt van waar je mee bezig bent, kost je dit veel extra tijd. Switchen tussen taken zorgt dat je steeds weer moet opstarten en dit kost tijd en energie. Het is productiever om langere tijd achter elkaar 1 ding te doen. Maak dingen af voor zo ver dat kan. Zo kan het uit je hoofd en geeft het meer rust. Zet bijvoorbeeld je mail en berichten uit. Zo kun je een periode ongestoord werken. Daarna kun je even tijd nemen om je mail en berichten door te nemen en te beantwoorden. Daarna pak je een andere taak en doe je hetzelfde.

6 Zorg voor je eigen lijf

Vaak merk je op vakantie meer hoe moe je bent of waar je behoefte aan hebt. Luister hier in je gewone leven ook naar. Neem hiervoor een bewust moment voor en neem wat je lijf aangeeft serieus. Werd je blij van bewegen in de vakantie, hou dit dan ook vol als je weer thuis bent. Kijk naar momenten waarop je dit kunt doen. Of combineer afspraken met vrienden met bewegen, ga eens wandelen tijdens bijkletsen. Bewegen gaat ook stress tegen en zorgt voor het aanmaken van het geluk hormoon.

7 Doorbreek je denkpatroon

Vaak merk je dat je dingen ‘moet’. Vraag jezelf af van wie je dat moet. Moet het ook echt en ook nu? Hoe wil je het? Wat is voor jou belangrijk. Waar wil je je tijd in stoppen en wat past bij jou. In plaats van door te rennen, neem even een pas op de plaats. Er zijn altijd meer opties en keuzes dan je in eerste instantie denkt. Neem ook eens de tijd voor dingen of doe ze bewust rustiger. Zeker met huishoudelijke klusjes is dat makkelijk. Als je de tijd neemt om te koken en let op het snijden en wassen in plaats van door te denderen in de automatische piloot. Het kost misschien een paar minuten meer, maar dan kan het opeens zo maar een rust momentje zijn. En voor mij kan een lekker muziekje al enorm helpen klussen leuker te maken.

Ik ben benieuwd welke punten voor jou goed werken en hoor het graag. Mocht je merken dat je toch niet verder komt terwijl je dat wilt. Neem gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek.