Positieve feedback geen kritiek

Je kent het vast wel, iets lukt niet, je hebt een fout gemaakt of bent iets vergeten. Veel mensen horen dan in zichzelf kritiek ook wel de interne criticus genoemd. Deze geeft steeds aan wat je niet goed doet, soms ook dat je het niet kunt. Hoe buig je dit om naar positieve feedback geen kritiek. Ben je ook bewust wat voor een invloed die negatieve stem heeft op jouw gedrag? Bekijk eens op welke manier je met je omgeving omgaat (je kinderen, je partner, collegae). Welke impact heeft kritische (negatieve) benadering op hen.

Effect kritiek

Wanneer je jezelf bekritiseert, merk je vaak al dat dit negatief effect heeft op je beleving. Hoe negatiever je stemmetje en hoe vaker de herhaling, hoe lager je zelfbeeld wordt.  Dit is in ieder geval zo in die situatie, maar mogelijk ook in het algemeen. Op deze manier wordt de toch al moeilijke taak nog lastiger om uit te voeren. Wanneer je geen vertrouwen hebt in je kunnen, is de kans dat je het kunt heel klein. Je focust je op wat niet goed gaat en blijft in negatieve kringetjes draaien. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je een ander negatief toespreek. Hoe spreek je je kinderen toe als ze iets naar jouw idee niet (goed genoeg) doen. En je partner wanneer het beloofde niet is gedaan? Op welke manier communiceer je naar collegae als het niet loopt zoals je verwacht of nodig is. Sta stil bij de impact die het heeft op hen. Benader je hen positief of negatief? Wat is het resultaat op hen, op jou en op jullie contact.

Wat wil je bereiken?

Voordat je jezelf of een ander toespreekt, is het goed om de situatie even van een afstandje te bekijken. Bekijk wat je opvalt. Wat is je doel, wat wil je bereiken. Als je je doel bekijkt. Wat werkt dan beter? Boos worden en aangeven dat het op deze manier nooit zal lukken. Of aangeven dat het zeker zal kunnen en eventueel handvatten geven hoe daar te komen? Natuurlijk is het prima om aan te geven waar je van baalt of als iets tegen valt. Let wel op of de manier opbouwend of afbrekend is.

Positieve feedback

Opbouwende feedback is eigenlijk altijd effectiever. Feedback ontvangen is voor veel mensen lastig. Het is dan ook goed om voordat je deze geeft er even over nadenkt. Hieronder geef ik aan hoe je opbouwende feedback effectief kan geven.

  • Benoem: Concreet gedrag en ook wat goed gaat
  • Positief geformuleerd
  • Geef in behapbare hoeveelheid
  • Geef aan: Welk effect het gedrag heeft (op jou en/of op het proces)
  • Geef ruimte voor vragen en reactie
  • Geef aan: Wat je wilt (en dus niet wat je niet wilt)
  • Bespreek samen: Wat is het gemeenschappelijk doel en hoe je dit kunt bereiken.

Motiverend filmpje

Ik zag laatst onderstaande filmpje van Victor Mids van Mindfuck over de invloed van positieve en negatieve feedback op je gedrag. Hierin zie je goed welke impact positieve en negatieve feedback heeft op mensen. Hopelijk motiveert het jou ook om meer positieve feedback te geven dan negatieve.

Aanvullende informatie

Behalve bovenstaande punten hebben meer communicatieve vaardigheden invloed op hoe je feedback binnenkomt bij een ander. Zo gebruik ik verschillende methodes in mijn coaching wanneer mensen effectief willen communiceren. Mocht je nou een element missen en die graag besproken hebben in een blog. Laat het me weten! Natuurlijk zijn andere blog ideeën ook welkom. Heb je meer begeleiding nodig, maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Auteursrecht foto: Pexel ” https://www.pexels.com/photo/bloom-blooming-blossom-blur-462118/”