Verandering: Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

Vakantie is vaak een moment van rust en bewustwording wat je anders wilt in je leven. Dit zet vaak aan tot verandering. Vaak nemen mensen na een vakantie het besluit om het roer om te gooien. Of je nou een actieve vakantie hebt of veel relaxt. Je doorbreekt je normale leven. Je hebt meer afstand tot je normale leven en kijkt zo anders naar je leven. Vaak zie je beter: Waar sta ik en waar wil ik naar toe? Als jij nu kijkt, ben je dan blij waar je nu bent? Is dit waar je wil zijn, niet alleen nu, ook voor langere tijd? Gaat je leven zoals je wilt? Of ga je een andere kant op waar je naar toe wilt?

Kijk eens terug. Ben je in beweging? Ga je dan steeds heen en weer, zodat je terugkeert naar waar je ongeveer was. Of ben je nu uitgekomen waar je helemaal niet naar toe wilde? Constateren is al een belangrijke stap. Je kunt kijken en balen dat je nog niet verder bent. Je kunt ook blij zijn om het nu te zien. Dit is je moment om je verandering in gang te zetten!

Verandering is niet makkelijk. Daar heb je 7 verschillende stappen voor nodig:

  1. Inzicht in waar je nu staat
  2. Zien waar je naar toe wilt: wat wil je concreet bereiken?
  3. Ontdekken wat de oorzaak is dat je niet verandert
  4. De beslissing dat je het anders gaat doen
  5. Een plan hoe je het anders gaat doen
  6. Veel doorzettingsvermogen of een stok achter de deur
  7. Positieve reacties op de stapjes die je maakt (vooral ook van jezelf!)

Bedenk het volgende:

Als je doet wat je altijd hebt gedaan,

krijg je wat je altijd hebt gekregen!

Verandering klinkt zo groot. Als je naar bovenstaande zin kijkt, kun je het ook heel klein maken. Als je een kleine verandering maakt, doe je het al anders en kan de uitkomst anders zijn. Verandering gaat met vallen en opstaan. Je probeert dingen uit, sommige werken goed. Andere dingen zijn minder effectief. Is het dan mislukt? Nee, je hebt gezien dat het niet werkt in dát geval. Probeer het eens op een andere manier of in een andere situatie.

Als je het anders doet dan altijd, dan verandert er iets. Dat betekent dat je in beweging bent en dat is verandering.

Verandering is lastig.

Bijna altijd zit de weerstand tot verandering in jezelf. Wanneer anderen negatief reageren en dit je tegenhoudt, zit dit ook in jezelf. Jij laat je weerhouden. Je raakt in conflict met jezelf. Vaak komt dit voort uit (onbewuste) overtuigingen die in strijd zijn met hoe je het nu wilt. Het is niet altijd makkelijk om deze overtuigingen bewust te krijgen. Het mooie is dat als je ze bewust hebt gemaakt, je ze kunt herschrijven naar wat voor jou wel werkt. Dit is moeilijk om in je eentje aan te pakken. Wil je dit aanpakken en echte verandering bereiken? Dan raad ik je aan om begeleiding te zoeken. Ik help je er graag bij!