Lief zijn voor jezelf

Doe jij dat, zorgen voor jezelf?

In mijn praktijk en om mij heen zie ik veel mensen, voornamelijk vrouwen, die moeite hebben alle ballen in de lucht te houden. Ze voelen de druk om (een groot deel) van hun huishouden bij te houden, de kinderen te ondersteunen en te taxi-en, op hun werk te presteren, aandacht te hebben voor hun partner en natuurlijk ook nog voor familie en vrienden klaar te staan. Laten ze een bal vallen, dan hebben ze het gevoel dat niemand anders die oppakt. Wie zorgt er voor mij? In hoeverre ben je aan het zorgen voor jezelf?

Moeten

Wanneer ik in gesprek ga, merk ik dat de meesten maar door rennen. Alles MOET gedaan worden en het liefst ook goed. Je probeert het zo efficiënt mogelijk te doen en wringt je in allerlei bochten. Op een gegeven moment is de rek eruit. Je raakt vermoeid, vindt je leven niet meer leuk en je vraagt af of het anders kan. Je omgeving laat op zo’n moment ook van zich horen. Waar is toch die gezellige persoon waar ze het leuk mee hadden? Wanneer verdwijnt de dino die om de kleinste dingen woest kan worden? Waarschijnlijk herken je het, is het niet bij jezelf, dan wel bij iemand in je omgeving.

Leven naar je waarden

Vaak haalt het al wat druk van de ketel, om het alleen al te bespreken. Dat het er mag zijn, dat er naar je geluisterd wordt en dat er begrip is. Ook helpend is vaak om te bedenken wat je nou echt belangrijk vindt. Een mooie oefening van ACT (Acceptance Commitment Therapie) is het levenskompas. Hierbij kun je op je verschillende levensgebieden invullen wat voor jou belangrijk is. Immers als je leeft naar wat voor jou belangrijk is, krijg je een voor jou fijner leven. Mail me gerust als je vragen hebt.

Wie zorgt er voor mij

Vaak krijg ik terug. Ik sta voor veel mensen klaar. Zorg dat de dingen gedaan worden, zodat het voor mijn omgeving prettig is. Maarja, wie zorgt er voor mij? Natuurlijk kun je je omgeving motiveren je te helpen, voor je klaar te staan en voor je te zorgen. Het belangrijkste is, dat je gaat zorgen voor jezelf. Dit heb je immers zelf in de hand. Als je niet goed voor jezelf zorgt, hou je het niet vol en kun je ook niet voor anderen blijven zorgen. Niet voor niets moet je in een vliegtuig eerst zelf je zuurstofmasker opzetten, voor je dat bij een ander kan doen.

Zo zorg je voor jezelf

Misschien een goed moment om even stil te staan, hoe jij dat doet: zorgen voor jezelf. Waar laad jij van op en hoe zorg jij dat je regelmatig doet wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Activiteiten die echt fijn zijn voor jou. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat je er blij van wordt. Op deze manier raakt je batterij weer vol in plaats van alleen maar meer leeg. Het mooie is het hoeft niet veel tijd te kosten. Bovendien als je bewust doet wat jij nodig hebt, heeft het veel meer impact. Regelmatig lopen cliënten tegen belemmeringen en (onbewuste) niet meer kloppende overtuigingen aan, waardoor het ze niet lukt om uit de trein te stappen en even bij te komen. Om het roer zo om te gooien, waardoor het leven weer leuk wordt. Probeer bovenstaande tips uit en kijk wat het met je doet. Als je meer nodig hebt, weet je me te vinden.