Effectief worden?

Laatst zag ik een filmpje van Fight Mediocrity over de gewoonten van hoog effectieve personen ten opzichte van mensen die dit niet of minder zijn. Het heeft me geïnspireerd tot deze blog. Tja, want wie wil er nou niet effectiever zijn… Het filmpje is gebaseerd op de 7 gewoonten van hoog effectieve personen (of de 7 eigenschappen van effectief leiderschap) van Stephen Covey. Vanuit HRM en als psycholoog was ik al bekend met zijn werk. Covey gaf les aan de universiteit en werd een succesvolle auteur van boeken over hoe je succesvol kunt zijn.

De 7 gewoonten bij effectiviteit

Ik gebruik het woord gewoonten. Naar mijn idee geeft dit beter weer dat je het kunt veranderen. Hoog effectieve personen hebben volgens Covey dus 7 gewoonten. Ik heb ze vrij vertaald in:

  1. Een pro-actieve levenshouding
  2. Een doelgerichte inzet
  3. Het stellen en volgen van prioriteiten
  4. Het streven naar gezamenlijk voordeel (Win-Win)
  5. Aandacht voor andermans belangen en zo communiceren
  6. Voordeel halen uit de verschillen (synergie)
  7. Jezelf opladen

Wat wil je veranderen, wat is je doel?

De eerste is dus een pro-actieve levenshouding. Focus je op wat je kunt verbeteren, in plaats van te klagen en je te richten op wat je niet kunt veranderen. In eerste instantie is klagen makkelijker, kost het minder energie. Je komt alleen niet vooruit, blijft in kringetjes draaien, dat is niet effectief. Bovendien geeft klagen uiteindelijk geen positief gevoel, het is dus verspilde energie. Kom in actie! Begin vervolgens met het einde voor ogen. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat is jouw doel? Zorg dat je een helder, concreet, positief doel hebt binnen je eigen controle. Zo kun je doelgericht de juiste kant op gaan. Het zou zo jammer zijn als je al een tijd de verkeerde kant op rent, of in rondjes blijkt te gaan.

Wat is belangrijk voor jou?

Stel prioriteiten en doe vervolgens belangrijke zaken eerst. Hiermee bedoel ik de dingen die voor jou belangrijk zijn. Wat is echt belangrijk? Is dat een praatje maken met je collega of eerst je mail doorlopen. Het huis netjes maken of je kind aandacht geven. Hoe wil je later herinnerd worden? Dit verschilt van persoon tot persoon. Wat sluit aan bij jouw doel. Door je eerst hierop te richten komt energie vrij, waardoor je de voor jou minder belangrijke zaken ook makkelijker kunt doen. Op deze manier ga je effectief richting wat voor jou belangrijk is.

Samenwerking en communicatie

Niemand kan zonder samenwerking, in je werk en ook in je privéleven heb je dit nodig. Wanneer je streeft naar gemeenschappelijk voordeel (Win-Win), wordt iedereen hier beter van. Bovendien zorgt dit dat de samenwerking positief blijft, makkelijker verloopt en blijft lopen.

Let hierbij ook hoe je je opstelt. Probeer eerst te begrijpen, dan pas begrepen te worden. Veel mensen luisteren met de intentie om te antwoorden en niet om te begrijpen. Je ziet dit verschil duidelijk in de vorm van luisteren: negeren, doen alsof, selectief luisteren, luisteren met aandacht of empathisch luisteren. Wat gebruik jij? Is dat ook wat je wilt naar je collega, je partner of je kind? Wat is je doel? Wat weerhoud je ervan om te doen wat je eigenlijk wilt? Is het voor jou lastig om je grenzen te stellen? Of ben je zo gefocust op het bereiken van je doel, dat je op dat moment geen aandacht hebt voor de ander.

Het werkt goed om wederzijdse verwachtingen duidelijk te krijgen door ze te bespreken. Zeg wat je op dit moment kunt geven. Aangeven wanneer je wel met aandacht kunt luisteren in plaats van nu doen alsof, is voor de ander echt prettiger. Eerlijk gezegd, voor jezelf ook. Bekijk ook eens welk spreekniveau je gebruikt: adviseren, ondervragen, interpreteren, oordelen/veroordelen of helder communiceren. Wat doet dit met de ander en is dit wat je wilt? Door meer inzicht te hebben in je communicatie en je doelen, ben je effectiever. Je hebt altijd een keuze hoe je je opstelt en hoe je handelt.

Kracht

Het is effectief om voordeel te halen uit de verschillen (synergie). Zo is het geheel groter dan de som der delen. Wanneer je jullie verschillen waardeert en respecteert, zal dit de samenwerking ten goede komen. Je bouwt op kracht en kan compenseren voor zwaktes. Natuurlijk hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn. Met waardering en respect hou je een open blik en zie je meer.

De laatste gewoonte is jezelf opladen. Covey noemt dit: Houd de zaag scherp. Neem de tijd om jezelf gezond en scherp te houden. Oké het kost tijd om te sporten, om dingen te lezen of aandacht te besteden aan dierbaren. Hier krijg je ook energie van en maakt dat je fit blijft in de breedste zin van het woord. Wanneer je opgeladen blijft, zullen de taken die er persoonlijk minder voor je te doen, je makkelijker afgaan. Als je voor jezelf zorgt fysiek, mentaal, sociaal en vanuit fysieke veiligheid, blijf je in je kracht. Het geeft je ruimte.

Effectiviteit

Effectief worden is opeens niet meer zo lastig. Naar mijn idee start het allemaal met jezelf opladen. Als je opgeladen bent, gaan alle andere gewoontes je makkelijker af. Iedereen weet dat je niet kunt werken op een laptop die leeg is (zonder oplader). Je weet waarschijnlijk ook hoe stressvol het is om te bellen met een bijna lege telefoon. Het zou mooi zijn, als je voor jezelf zorgt. Ook jij moet opgeladen worden.

Als je tevens even de tijd neemt om een goed doel te stellen voor jou, je actie onderneemt en vanuit jezelf je prioriteiten stelt. Wanneer je aandacht echt uitgaat naar de ander. Je je focust op echt luisteren en je bewust communiceert. Je de ander waardeert en respecteert, juist bij verschillen. Zal dit je gezamenlijk voordeel opleveren. Je krijgt (beiden) een meer open blik en ziet meer mogelijkheden. Dan blijk je opeens tijd over te hebben… En wat wil je dan doen? Misschien wel even helemaal niets.

Ik ga in ieder geval beginnen met me te focussen op wat echt belangrijk is voor mij. Hier mijn prioriteiten aanpassen en mijn grenzen aangeven. Op deze manier kan ik privé meer echt luisteren en bewuster omgaan met de mensen om mij heen. Wat ga jij doen? Laat je weten wat het jou oplevert?

Wil je liever stappen maken met een coach, dan weet je me te vinden.

Benieuwd naar het filmpje?

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.