Enneagram type 2 de Helper

Het enneagram gaat uit van 9 verschillende persoonlijkheidsstijlen, met elk hun dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Elk mens draagt van alle types eigenschappen bij zich, dus ook die van enneagram type 2. Er is één type die als basis-voorkeurstype aangeduid kan worden. Het enneagram type dat als standaardinstelling is in geprogrammeerd en ook niet verandert ook niet wezenlijk door de jaren heen. Het kan zich alleen ontwikkelen. Meer over het enneagram kun je hier lezen.

Eigenschappen

Dit keer een stukje over enneagram type 2, ook wel de Helper en in het Engels The Giver genoemd. De type 2 is voor veel mensen goed te herkennen. Het zijn vaak de redders in nood, de ouders op school die overal mee helpen, de mensen die heel actief zijn in sportverenigingen en zij die bijna altijd ja zeggen als je ze iets vraagt. Sterker nog soms doen ze al dingen voordat het gevraagd wordt. Ze zijn gericht op de behoeften van hun omgeving en te helpen. Ze hebben de neiging zich aan te passen. Voor sommigen klinkt het misschien als de ideale persoon om naast je te hebben.

Schaduwkant

Net als bij elk type heeft de 2 ook zijn schaduwkant. Zo geven ze vaak ongevraagde adviezen, wekken de indruk het beter te weten en zijn geneigd gedachten te lezen en in te vullen. Ze onderdrukken hun eigen behoeften uit angst om gekwetst te worden. Ze zijn overgevoelig voor afwijzingen, voor onvoldoende erkenning voor de gegeven hulp of liefde. Als ze zich niet gewaardeerd voelen, kunnen ze erg boos worden. Ze hebben zoveel voor je gedaan (zonder dat jij dat wist overigens) en je ziet of waardeert het niet?! Ze kunnen dan ook in de slachtofferrol schieten. Ook als het ze te veel wordt, door chronisch te veel te doen en zichzelf niet te begrenzen. Als omgeving snap je niet dat iemand zo over zijn grenzen kan lopen. Je bent al ziek thuis en dan vang je ook de kinderen van de buren op. Zelf hulp vragen en ontvangen is lastig voor ze.

Omgangstips met enneagram type 2

Word je moe van mensen in je omgeving die vaak ongevraagd advies geven en je dingen uit handen nemen? Bedenk dan dat er een positieve intentie achter zit. Waardeer de 2 in wat hij voor je doet en geef duidelijk je grens aan. Als hij ergens mee zit, laat hem dan zijn verhaal doen en stel verhelderende vragen. Daarna kan hij pas luisteren. Laat hem kijken naar zijn behoeften en help hém, vooral in het stellen van grenzen. Op die manier heb je vooral plezier van de sociale, warme en behulpzame 2.

Wil je weten welk enneagram type jij dominant hebt? Neem contact op voor een type interview.

Over andere types kun je meer vinden onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina.

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.