Enneagram type 3 de Bereiker nader bekeken

Het enneagram is een (eeuwenoude) psychologische karaktertypologie, waarin de mens wordt beschreven aan de hand van negen persoonlijkheidstypen, waaronder enneagram type 3 de Bereiker. Het enneagram is waardevrij, het ene persoonlijkheidstype is niet beter of slechter dan het andere. Iedereen heeft één type dominant en herkent ook kwaliteiten van alle andere types. De uiting van je dominante type gaat meestal onbewust. Het is een soort standaardinstelling, die je kunt ontwikkelen.

Eigenschappen

Enneagram type 3, de Bereiker, zijn de harde werkers, door hun omgeving vaak workaholics genoemd. Ze gaan voor een doel en zullen deze bereiken op een zo efficiënt mogelijke manier. Ze zoeken nieuwe paden en maken niet alle stappen of maken als dit het snelste resultaat heeft. De 3 komt zelfverzekerd over, ziet er goed en verzorgd uit en heeft meestal een extra mooi huis, auto, duur horloge of bijzondere vakantie. Ze pronken niet met hun prestaties, ze laten het subtiel wel merken. Het zijn mensen waar anderen vaak jaloers op zijn. Het zijn sociale charmante mensen die zich perfect kunnen aanpassen aan verschillende groepen, ze worden ook wel de kameleon van het enneagram genoemd. De kwaliteiten van de 3 is hun optimisme, besluitvaardigheid en gedrevenheid en ze zijn doelgericht. Het zijn proactieve mensen die regelen, taken oppakken en zich heel verantwoordelijk voelen. Ze kunnen snel reageren op veranderingen en zijn ongeduldig in lange gesprekken of vergaderingen. Zoeken dan het doel en kijken naar oplossingen. Hun stijl van communiceren is duidelijk en logisch.

Schaduwkant

De schaduwkant van enneagram type 3 is vaak onbewuste misleiding, van zichzelf en naar anderen toe. Ze vervormen zich tot de ideale persoon. Daar kan natuurlijk niemand aan voldoen en bij langdurige relaties vallen ze op een gegeven moment door de mand. De ander denkt dan dat hij veranderd is, vaak laat hij zichzelf dan pas echt helemaal zien. Negatieve gevoelens onderdrukken ze met activiteiten of door positief herkaderen. Ze zijn altijd druk, werken erg hard, daar zorgen ze wel voor zo blijven ze weg van het gevoel. Lopen zichzelf geregeld onbewust voorbij. Ze zijn ijdel en stellen dingen altijd positief. Wil je je gevoelens met ze delen, dan zoeken ze naar oplossingen. Enkel delen is voor hen vaak nutteloos, er verandert niets door, dus waarom praten om te praten?

Omgangstips met enneagram type 3

Ze voelen zich pas gewaardeerd als ze succesvol zijn. Hebben ze een doel bijna bereikt, dan is er al weer een nieuw doel. Spreek je waardering uit voor wat ze doen, al zou je misschien meer tijd met ze door willen brengen. Geniet van wat ze je wel geven, dit is hun manier om te laten zien dat je belangrijk voor ze bent. Laat ze zien dat je ze waardeert om wie ze zijn. Wil je dingen aan ze kwijt, vertel dan welk doel je hebt. Dan hoeven ze daar zelf niet naar te zoeken. Heb je een enneagram type 3 partner, bedenk dan dat hij hard werkt voor jou. Wijs hem op zijn successen en geef duidelijk aan als je meer tijd van hem nodig hebt. Dan kan hij dat als doel stellen.

Over andere types kun je meer vinden onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina. Wil je weten welke type jij bent? Plan een type interview in.

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.