Enneagram type 6 De Loyalist

Het enneagram is een karaktertypologie en gaat uit van 9 verschillende persoonlijkheidsstijlen. Enneagram type 6 heeft net als elke type heeft zijn eigen dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Iedereen heeft eigenschappen in zich van elk enneagram type. Eén type kan als ‘basis-voorkeurstype‘ aangeduid kan worden. Het is een soort standaardinstelling dat niet veranderd door de jaren heen, het kan zich wel ontwikkelen. Meer over het enneagram kun je hier lezen.

Eigenschappen

Dit keer staat type 6 centraal, ook wel de Loyalist en in het Engels The Loyal Skeptic genoemd. Het zijn hardwerkende, serieuze, plichtsgetrouwe mensen. In groepen vallen ze vaak in het begin niet erg op. Ze zijn goed in observeren en zien veel. Ze vertrouwen niet op zichzelf en zoeken naar bevestiging, dat maakt dat ze niet snel overtuigend spreken of in een groep iets zeggen. De zessen kunnen twee kanten hebben. Ze komen óf gereserveerd en afstandelijk over óf warm en open.

Zijn vaak opgejaagd en onrustig. Hun mimiek is een open boek. In hun beschrijvingen gebruiken ze veel details. Ze denken in een hoog tempo. Ze hebben de neiging om te verdedigen, verantwoorden of excuseren. Vaak zijn ze beweeglijk, hieraan zie je hun onrust. Ze zien wat er ontbreekt, hun spreekstijl is vaak in hoog tempo bezorgd, waarschuwend en begrenzend. Vaak hoor je de twijfel in hun manier van praten en doen. Ze gaan vaak uit van het ergste, zijn alert en daardoor vaak goed in het oplossen van problemen. Je kunt op ze rekenen, ze zijn betrouwbaar en verantwoordelijk.

Schaduwkant

Elk type heeft zijn schaduwkant. De twijfel blokkeert de spontaniteit van de type 6. Hun hoofd staat nooit stil. Signalen worden gefilterd vanuit een negatief zelfbeeld. De positieve kant van de twijfel is het sterk ontwikkelde analytisch en probleemoplossend vermogen. Ze ervaren veel angst (hun centrale emotie). Angst om voor zichzelf te gaan staan. Risico’s nemen is gevaarlijk. Angst weerhoudt hen ook om van successen te genieten, ze maken zichzelf kleiner. Ze zijn overgevoelig voor gebrek aan loyaliteit. Ze kunnen passief zijn, dingen projecteren of ergens iets achter zoeken. Kunnen heel sceptisch zijn of scherpe vragen stellen. Wanneer je dingen met ze bespreekt, komen ze vaak met waarom het niet zou kunnen. Ja, maar… Ze zoeken naar aanwijzingen achter je gedrag, vaak zegt dat meer over wat er in hen omgaat.

Omgangstips

Wanneer je gek wordt van hun getwijfel, geïrriteerd wordt van hun projecties en hersenspinsels. Bedenk dan dat dit slechts een topje van de ijsberg is van wat er in hen omgaat. Ze hebben geruststelling nodig, eerlijkheid en openheid. Zorg dat je duidelijk bent. Zie hoe dapper ze zijn om te overwinnen waar ze angstig voor zijn. Geniet van hun warme kant, laat ze opbloeien door je steun en oprechte complimenten. Geef ze de ruimte om hun verhaal te doen, sta stil bij bezwaren en help ze hun focus te verleggen van negatief naar positief. Zo kun je hun kwaliteiten alert, loyaal, verantwoordelijk en betrouwbaar goed zien. Bovendien hebben ze dan ruimte om hun angst meer achter zich te laten, hard aan de slag te gaan en je helpen met het oplossen van eventuele problemen. Dat is natuurlijk voor iedereen fijn!

Over andere types kun je meer vinden onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina. Wil je weten welk type jij bent? Neem contact op voor het inplannen van een type interview.

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.