Enneagram type 4 de Romanticus

Het enneagram is voor mij een heel rijk instrument om te gebruiken. Het is een psychologische karaktertypologie die is ingedeeld in negen typen, waaronder enneagram type 4. Iedereen herkent uit elk type wel iets en heeft 1 type dominant. De drijfveren van elk type is anders en maakt dat iemand doet, hoe hij doet. Vaak is deze drijfveer onbewust.

Meer kennis en inzicht in het enneagram zorgt niet alleen voor meer zelfinzicht en daarmee vaak ook voor zelfontwikkeling. Het maakt ook dat je anders naar anderen kan kijken, waardoor je relaties waardevoller en prettiger worden.

Eigenschappen

Vandaag sta ik stil bij enneagram type 4 de Romanticus. Een persoon die type 4 dominant heeft, is vaak mooi en opvallend gekleed. Hij is vaak creatief en fijngevoelig. Kan heel goed mee leven met anderen en probeert er voor anderen te zijn. Het zijn goede luisteraars, die met een open blik mensen goed aanvoelen. Hij is introspectief. Is in staat anderen te boeien te raken met hun verhaal.

Schaduwkant

De drijfveer van de vier is het gevoel dat er wat ontbreekt aan hun leven, gemis wat hij niet heeft. Hij wil anders en speciaal zijn, voelt zich aan de andere er niet echt bij horen en te kort gedaan. Controle houdt hij door emotioneel drama te uiten. Dit op het gebied van innerlijke en uiterlijke gedragingen en ervaringen. Niet alleen ervaringen van henzelf, ook van hun omgeving.

Soms hoor ik mensen praten over de Romanticus dat het aanstellers zijn. Ze maken alles zo groot, voor hen is het altijd het zieligste. Ze doen vaak zo zielig en willen zo aandacht krijgen. Vaak geven andere mensen hen deze aandacht dan juist niet, want zo erg is het allemaal toch niet.

Omgangstips

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de enneagram type 4 geen drama speelt of zich aanstelt. Het zijn oprechte gevoelens en zij voelen zich echt zo. Een ander type staat er op een andere manier in. Het verdriet, de teleurstelling en de pijn voelen ze daadwerkelijk zo. Kun je je voorstellen, hoe het dan voelt dat anderen je een aansteller noemt? Hij ervaart een gebrek aan waardering en eerlijk gezegd is dat er ook vaak. De vier benijdt wat anderen wel hebben en wat er bij hen ontbreekt. Deze focus is groter dan op wat hij wel heeft. Dit is een onbewuste drijfveer en dus geen bewuste keuze.

Een klaproos is mooi, valt op en is ook kwetsbaar. Anders dan veel andere bloemen gaat hij kapot als je hem plukt. Hij zal niet thuis in een vaas kunnen staan, dat kun je treurig vinden. Aan de andere kant komen ze elk jaar ze weer op. In een veld kunnen er meer mensen van genieten dan in een vaas thuis. Dat maakt het voor mij een prachtige bloem. Als een vier zichzelf leert kennen en zien, zal hij zichzelf accepteren en zijn schoonheid zien. Wanneer anderen met compassie en mildheid op hem reageren zal hem dat helpen. Zo moeilijk is dat toch niet?

Benieuwd welke type jij bent? Plan een type interview in.

Lees hier meer over het enneagram in coaching. Over andere types kun je meer vinden onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina.

Wil je geen blog missen? Meld je dan aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.