Goede voornemens.. Hoe worden ze een succes?

Een nieuw jaar is voor veel mensen een tijd om aan de slag te gaan met goede voornemens. Uit onderzoek van de ING blijkt dat 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. Het grootste deel lukt het niet om die voornemens tot een succes te maken (83%). Stop! Voordat je afhaakt. Ik ga het niet hebben over hoe dit komt. Ik ga het hebben over hoe je bij de 17% kunt gaan horen, die het wel tot een succes maken.

Goed omschreven doel

Belangrijk bij goede voornemens is aandachtig na te denken wat je wilt. Leg je focus op 1 voornemen en focus je later op een eventueel volgende. Maak wat je wilt bereiken tot een positief geformuleerd doel. Dus niet: Ik wil niet meer aankomen, maar Ik wil dat mijn gewicht gelijk blijft. Bekijk vervolgens of je doel binnen je eigen bereik ligt. Is dit niet het geval, dan is het geen goed uitvoerbaar doel. Denk goed na wanneer je je doel bereikt hebt. Maak dit zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld Ik wil .. minuten achter elkaar op de crosstrainer kunnen staan. Bedenk vervolgens in welke context je je doel wilt behalen (bv Ik wil meer grenzen aangeven op mijn werk). Bekijk tenslotte of er iets op tegen is dit te doen. Heeft het bijvoorbeeld een negatief effect op jou, je omgeving, je gezin of consequenties voor je werk. Is dit wat je wilt?

Maak een plan

Wanneer je je doel helder hebt, is het goed om te bedenken wat je nodig hebt om dit te bereiken. Maak een plan! Knip je doel in kleine subdoelen, zodat je snel succeservaringen krijgt. Bedenk ook waar je tegenaan zou kunnen lopen. Stel je wilt stoppen met roken en hebt altijd erge lol met je rokende collega’s. Hoe ga je dit ondervangen? Of je wilt geen suiker meer eten. Wat doe je op de komende verjaardagen of wanneer je bij iemand gaat eten? Bekijk wat je zelf kunt doen om je doel te bereiken. Wanneer je al verschillende opties hebt bedacht voor moeilijke momenten, zal je minder snel terugvallen in je oude patroon.

Vervang je ongewenste voor gewenst gewenst

Je doel is extra moeilijk, wanneer je iets weg wilt laten, bijvoorbeeld wanneer je wilt stoppen met roken. Bedenk dan wat roken voor je doet. Kijk of je een vervanger kunt vinden, dat je ongeveer hetzelfde gevoel geeft en wat voor jou gewenst gedrag is. Meestal heeft afleiding zoeken en bewegen een positief effect op volhouden van nieuwe gewoontes. Met bewegen komen ook nog eens ‘gelukshormonen’ vrij zoals endorfine en dopamine. Dus het maakt je stemming ook meteen een stuk beter.

Maak je plan concreet

Maak vervolgens concrete plannen. Plan wanneer je gaat beginnen, wat je hiervoor nodig hebt en wanneer je dat gaat doen. Plan tijd in om je leerdoel te behalen. Dit is een afspraak met jezelf, die je hooguit kunt verzetten naar een moment in de toekomst. Kijk in je omgeving of er iemand is, waarmee je dit samen kunt doen. Dit geeft niet alleen een prettig gevoel, het is ook gezelliger en je kunt elkaar motiveren en ondersteunen. Maak kleine concrete leerdoelen en beloon jezelf met iets positiefs als je deze behaald hebt.

Wees lief

Indien het niet gaat zoals je wenst, blijf jezelf dan positief toespreken. Kijk naar wat je al bereikt hebt. Een keertje terugvallen is niet erg en zelfs te verwachten. Ga gewoon door met je plan en bedenk wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Maak of kies voor jezelf een fysieke reminder van je leerdoel en zet dit op een plaats die je geregeld ziet en op moeilijke momenten kunt zien. Dit helpt je meer gemotiveerd te blijven.

Voornemens kun je altijd maken en beginnen op een moment die jij wilt. Ben je al begonnen, dan kun je bovenstaande alsnog doen om te zorgen dat jij bij die 17% hoort. Denk je dat je ondanks bovenstaande extra hulp kunt gebruiken. Kun je natuurlijk ook altijd een goede coach zoeken ;-).

Wat je ook doet: ik wens je in ieder geval een mooi, motiverend en positief 2016 toe!

Wil je geen blog missen? Meld je dan aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.

2 gedachten over “Goede voornemens.. Hoe worden ze een succes?”

  1. Ben jij ook een van die mensen die zich jaar in jaar uit van alles voorneemt en dan vol goede moed begint? Na een maand of twee wordt het wat lastiger en voor het bereiken van het 2e kwartaal ben je al niet meer bezig met je voornemens. Geeft dat een goed gevoel? Nee toch?! Je focust je op negatief gedrag dat je wilt stoppen en eindigt met nog meer negativiteit doordat dat niet lukt.

    1. Bedankt voor je reactie! Het gebeurt inderdaad vaak dat je vol goede moed begint, dat het afzwakt en dat je focust op negatief gedrag. Het is altijd productiever om je focussen op positief gedrag. Het is net als sturen, de kant waar je je op richt ga je op. Dus richt je je op het negatieve dan komt daar vaak meer negativiteit uit voort. Richt je je op een positieve manier op een probleem, dan kun je daar makkelijker uit komen (of uitsturen ;-)). Dat is ook de reden waarom het stellen van een goed doel altijd heel belangrijk is. Kom je er niet uit, dan kun je daar altijd hulp bij zoeken. Ik begeleid je graag zodat je het wel goed volhoudt.

Reacties zijn gesloten.