Uitstellen, is dat eigenlijk slecht?

Uitstellen slecht? Iedereen doet het weleens, de ene persoon vaker dan de ander. Het lijkt soms een hele weg die je moet gaan, voor je iets gedaan hebt. Er zijn verschillende redenen om uit te stellen. Zo kan het een uiting van protest zijn. Iemand heeft je de taak opgelegd en eigenlijk wil je deze helemaal niet doen. Het kan zijn dat je uitstelt, omdat je bang bent dat je het niet goed kunt, niet weet hoe je het moet doen of omdat je bang bent te falen. Soms kun je bang zijn voor succes en dat je het dan te druk krijgt. Soms vind je de klus of het klusje gewoon niet leuk. Het uitstellen biedt ook veiligheid. Alles blijft hetzelfde, beslissingen worden uitgesteld en je weet wat je hebt.

Uitstellen en enneagram

Je manier van uitstellen kan een duidelijke link hebben met je enneagram type, het kan je innerlijke drijfveer bloot leggen (lees hier meer over het enneagram). De kans is groot dat je als type 2 belangen van anderen voor je eigen stomme klusje laat gaan. Als 7 vind je leukere dingen om te doen, als 9 ga je bijvoorbeeld mee met wat de ander graag wilt doen, waardoor je je klus helemaal vergeet. Ben je bang iets verkeerd te doen, dan ben je mogelijk een type 6. Als 5 wil je eerst uitgebreid op onderzoek uit en daar heb je echt te tijd niet voor. De 4 denkt misschien het niet te kunnen zoals anderen dat wel doen. Je ziet als 3 andere dingen die meer opleveren en als 8 zie je misschien iemand die het wel voor je zou willen doen. Als 1 stelt je denk ik het minste uit, al kan het zijn dat er eerst een rij andere klussen gedaan moet worden.

Afstel?

Iedereen kent het gezegde: Van uitstel komt afstel. Is dit eigenlijk wel zo en is uitstellen slecht? Veel mensen uiten het uitstellen in werk vermijdend gedrag. Zo verzin je allemaal dingen die nu echt moeten, zodat je wat je uitstelt echt nog niet kunt doen. Als je dan uiteindelijk start, zijn er soms al uren voorbij. Oeps, misschien toch niet zo handig, denk je dan. Als je je uitgestelde klus af hebt, heb je opeens wel veel meer gedaan dan die ene klus. Dan blijkt het opeens een hele productieve dag te zijn geweest. Soms heeft een klus ook de tijd nodig om op de achtergrond te borrelen en daarna goed uitgevoerd te worden. Door de stress die je had, ben je opeens tot heel veel gekomen. Nadeel is wel dat je mogelijk last hebt gehad van een knagend schuldgevoel dat je het nog moet doen en ben je er veel mee bezig geweest in je hoofd tot mogelijk slapeloze nachten aan toe. En heeft het mogelijk boetes of andere negatieve consequenties opgeleverd.

Zo start je wel

Het maakt niet uit vanuit welke drijfveer je uitstelt. De grote vraag is, heb je last van je uitstel gedrag? Zijn er mensen in je omgeving die hier last van hebben? Ben je bereid er iets aan te doen? Belangrijk is om te kijken, wat de reden is dat je uitstelt. Wat heb je nodig om het te doen? Hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Soms kom je er achter dat het echt niets voor je is en kun je de luxe creëren dat iemand anders het voor je kan doen. Waarschijnlijk weet je de enige echte remedie wel tegen uitstel gedrag.. Starten! Vind je het heel lastig om te starten, spreek dan met jezelf af, hoe lang je aan je klus gaat werken. Neem bijvoorbeeld 20 minuten, dat is toch wel op te brengen? Stel anders de tijd naar beneden bij. Zet de timer, als deze afgaat kijk je of je door wilt gaan of iets anders wilt doen. De kans is groot dat je door wilt gaan. Als dat niet zo is, dan is het de volgende keer dat je verder gaat al makkelijker om te starten. Het echte begin heb je tenslotte al gemaakt!

Positief gevoel

Soms leg je een hele weg af voor je iets hebt gedaan. Ik heb nu dit stukje geschreven en daarvoor allemaal andere dingen gedaan die ik al een tijdje wilde doen. Ik had ze misschien eerder kunnen doen. Maarja dan was dit stukje er niet gekomen en had ik dat extra positieve gevoel niet gehad. Soms komt van uitstel afstel, de vraag is dan of het niet heel terecht is dat je het hebt uitgesteld. Daarop weet alleen jij het antwoord. Ik ga nu met een voldaan gevoel genieten van een kopje thee.

Kom je er niet zelf uit, maak een afspraak