Positief door de feestdagen 1: Het ideale plaatje?

Voor veel mensen begint nu de stress te komen, de feestdagen staan voor de door. Welke verwachtingen heb jij voor de feestdagen? Zo kom je de feestperiode positief door. Sinterklaas is weer in het land, de kerstspullen liggen al in de winkel. Vier je Sinterklaas, met wie en hoe. Wanneer ben je waar met kerst. Hoe wil je de versiering doen, het eten. Of wat doe je met oud en nieuw. Veel etentjes, extra momenten met werk, familie en vrienden. “Ik ben blij als het weer januari is.” Hoor ik veel zeggen. Er is natuurlijk veel geregel (en gedoe) en (meestal) ook gezelligheid. Dit jaar kun je het anders aanpakken! Wil je positief door de feestdagen? Bewustwording is de 1e stap.

De leuke/ fijne momenten

Zet je eventuele stress even opzij. Ga rustig zitten, bij voorkeur met wat te drinken. Om meer inzicht te krijgen, kun je dit formulier invullen. Zo blijft het niet alleen in je hoofd. Door het op te schrijven mag het er namelijk zijn. Bovendien krijg je meteen overzicht.

Sta even stil hoe de afgelopen jaren in de november- en decemberperiode voor jou waren. Waren het leuke momenten? Waar beleefde je lol aan? En wat zorgde voor een glimlach, waar beleefde je allemaal plezier aan. Misschien de gedichten voor Sinterklaas. Of het samen buiten wandelen met je familie. De lol aan tafel tijdens het eten. Of samen het huis in kerstsfeer brengen met een gezellig muziekje. Schrijf alle leuke en fijne dingen rond deze tijd voor jezelf op. Bedenk vervolgens wat maakte dat dit voor jou zo positief was. Beschrijf alles zo precies mogelijk. Lees het nog eens over en kijk of je op meer dingen komt. Natuurlijk kun je het altijd later nog aanvullen (eventueel met hulp van anderen). Zo krijg je een een duidelijk beeld van verwachtingen van je feestdagen.

Waar loop je tegenaan

Sta nu stil bij de minder leuke of zelfs stomme elementen van deze periode. Waar zie je tegenop? Misschien herinner je de stress om de cadeautjes voor de kinderen in drukke winkels of de inkopen doen voor het kerstdiner. Waar loop je vaak tegenaan? Wat zijn de elementen die je niet leuk vindt. Het heen en weer gereis tijdens de kerstdagen. Misschien wel dat je bijzonder en ingewikkeld eten op tafel wilt zetten. Bedenk zo wat je stresspunten zijn. Niet alleen vóór de feestdagen, ook tijdens de dagen zelf. Hebben je kinderen moeite met het uren tafelen. Krijg je blikken hoe de kinderen eten. Bekijk wat maakt dat die elementen stressvol of niet leuk zijn.

Bekijk ook verschillende opties die het anders kunnen maken. Wat kun je anders doen? Wat kan je helpen in die situaties? Er zijn altijd meer manieren dan je denkt. Zeker in stress en drukte is het lastig deze te zien. Kijk er nu naar, dan heb je straks genoeg opties.

Wat doet deze periode met je?

Sta nu eens stil bij wat deze periode met je doet. Schrijf de positieve dingen op en ook de negatieve. Wat is het resultaat van hoe je het de afgelopen jaren hebt gedaan. Begin je al moe en gestrest aan de feestdagen? Hoeveel plezier kun je dan nog hebben. En welke impact heeft het op jou.

Heeft het ook invloed op je omgeving? Kijk naar belangrijke anderen naast je. Worden bijvoorbeeld je kinderen gestrest van jouw stress. Waar hebben zij last van. Wordt je partner geïrriteerd omdat de lat altijd te hoog ligt. Het heeft allemaal invloed op jouw en hun stemming. Iedereen in huis kan in deze periode vaak al minder hebben. Hoe komt het dat het deze impact heeft?Bedenk wat je er tegen kunt doen. Er is vast een positieve tegenhanger hoe het ook met jou en je familie kan gaan. Hoe kun je in die positieve stemming komen? Wat heb je nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Ideale feestdagen

Je hebt vast een beeld van je ideale feestdagen. Veel mensen streven bijvoorbeeld de plaatjes in de tijdschriften na van een innig blije familie, die plezier maakt aan een mooi gedekte tafel met heerlijk eten. Sterker nog het wordt een verwachting van hun feestdagen. Hoe zien jouw ideale dagen eruit, welke elementen vindt jij belangrijk. Waaruit bestaan je ideale feestdagen en de periode hier omheen. Is het de lol of juist lekker eten. Is het de verbinding? Wat is nodig voor jou (/jullie) om het zo voor elkaar te krijgen. Misschien denk je: Ik wil rust rond de feestdagen, bijvoorbeeld lekker naar het buitenland. Kijk of dit een mogelijkheid is en wil je dit echt? Misschien wil je alleen meer rust. Hoe zou je dat in kunnen plannen. Misschien wil geen stress over het eten. Of lastige vragen of gesprekken krijgen. Welke opties zijn er: bijvoorbeeld uiteten gaan, catering nemen, vooraf al dingen maken, de lat lager leggen.

Waar draait het voor jou en je gezin om? Misschien staat het haaks op hoe anderen het willen. Zeker als het heel anders is gegaan dan het voorgaande jaren. Dat stuit meestal op grote weerstand. Hoe kun je meer richting je ideaal komen? Bespreek het met je naasten en kijk hoe je het kunt doen. Mogelijk kijken anderen er net zo tegenaan als jij.

Inzicht

Inzicht in hoe het bij jou gaat in deze periode, kan al voor verandering zorgen. Zo zie je meer waar je last van hebt en waar je energie van krijgt. Je hebt namelijk altijd een keuze om hier een betere verhouding in te brengen. Ook heb je dan meer controle. Je doet het zoals goed is voor jou (en je gezin). Het ‘overkomt’ je niet. Je stapt uit een eventuele slachtofferrol, uit de machteloosheid van hoe het altijd zal lopen. Op deze manier zie je duidelijk wat de positieve en negatieve elementen zijn in deze periode. Je verwachtingen over jouw feestdagen worden zo ook meer reëel. Zo kun je meer sturen en kun je meer de focus leggen op het positieve. Dat scheelt in ieder geval vooraf een hoop.

Door je ideaalbeeld voor ogen te houden, weet je waar je naar toe wilt. Dat maakt je duidelijk wat belangrijk is voor jou. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, dan krijg je wat je altijd hebt gekregen. Bovendien maakt het de hele periode zwaar, in plaats van de paar momenten die vervelend (kunnen) zijn. In de volgende blog krijg je inzicht in hoe je je beter kunt voorbereiden, zodat je positief het jaar uit gaat.