Waardering ontvangen en geven: iedereen heeft het nodig

Waardering ontvangen, is iets wat we allemaal nodig hebben. Je kent het wel, je hebt je uit je naad gewerkt. Bent moe en ook tevreden met het resultaat en niemand die er iets van zegt. Er volgt geen bedankje, sterker nog de ander ziet het niet eens!

Boos

Vaak wordt je boos. Stank voor dank! “Ik doe van alles en het wordt niet eens gezien! Nou, dan geef ik ook geen waardering meer aan jou! Sterker nog, ik stop gewoon met die dingen doen of werk tegen. Eens kijken of het dan opvalt..” Als jij geen waardering geeft, kan het zijn dat de ander hetzelfde reageert als jij. Het wordt er dan niet gezelliger op. Bovendien is de kans dat je dan nog waardering ontvangt bijna nul.

Waardering nodig

Waardering ontvangen is niet alleen fijn, je hebt het ook nodig. In de transactionele analyse wordt gesproken over strooks: elk woord of gebaar die aangeeft “Ik weet dat jij bestaat”. Dat kan negatief of positief zijn. Waardering die je wilt ontvangen is meestal positief. Wanneer je tegen gaat werken of iets bewust niet meer doet, kan dit negatief zijn. Waardering ontvangen is dus niet alleen pluim ontvangen. Het geeft erkenning dat je bestaat en bovendien dat je ertoe doet! Iedereen heeft strooks of waardering nodig. Hoeveel en op welke manier verschilt per persoon.

Waardering ontvangen

Hoe ontvang je eigenlijk waardering? Denk er eens over na. Neem je echt het aan of wimpel je het af? Wie geef jij sneller waardering, je vriend die het positief aanneemt of je vriendin die je waardering niet serieus neemt. Zo kun je waardering goed ontvangen:

 • Luister goed wat de ander zegt
 • Waar krijg je waardering voor? Vraag eventueel door
 • Laat de waardering echt bij je binnenkomen
 • Laat negatieve gedachten voor wat ze zijn en neem de waardering in
 • Vertel de ander wat deze waardering met je doet
 • Voelt de waardering onecht, geef dan aan dat je het lastig vindt om te geloven
 • Bedank de ander voor zijn waardering

Waardering geven

Als jij waardering geeft, wordt dit dan aangenomen? Geef jij op een prettige manier waardering? Hieronder zie je wat een effectieve manier van waardering geven is, die bij de ander aankomt.

 • Bedenk welk concreet gedrag je waardeert van de ander
 • Kies een moment waar de ander je waardering echt kan aannemen
 • Geef duidelijk, specifiek en concreet aan wat je waardeert in het gedrag
 • Kijk naar de reactie van de ander of je boodschap is overgekomen
 • Verduidelijk je waardering als dat nodig is

Hoe krijg ik waardering?

Een eenvoudige en effectieve manier om meer waardering te krijgen, is om er gewoon naar te vragen. Om tegen de ander te zeggen dat jij het fijn vindt om te horen als je het goed hebt gedaan of als je gewaardeerd wordt. Een ander kan er dan rekening mee houden. Bespreek eens hoe je het prettig vindt om waardering te krijgen. Vraag de ander hoe hij het beste waardering aan kan nemen. Wat is belangrijk voor jou en voor de ander. Krijg je waardering? Neem het dan ook echt aan en bedank de ander. Wimpel het niet af en vooral blijf je waardering aan anderen ook geven. Iedereen heeft waardering nodig.

Ik waardeer het in ieder geval dat je mijn blog hebt gelezen. Ik hoop dat je op een effectieve manier waardering gaat ontvangen en geven. Wil je meer weten of contact, dan hoor ik het graag.

Geen blog missen? Meld je aan. Je ontvangt dan het bericht in je mailbox. Wees gerust je e-mailadres wordt alleen hiervoor gebruikt.