Enneagram type 8 de Leider

Voor mij is het enneagram een heel rijk instrument om te gebruiken in mijn werk en ook privé. Het enneagram is een (eeuwenoude) psychologische karaktertypologie, waarin de mens wordt beschreven aan de hand van negen persoonlijkheidstypen, waaronder enneagram type 8. Anders dan MBTI, Belbin, etc. is het enneagram een model dat mensen niet ‘vastzet’ in een hokje of als etiketteer-model te werk gaat. Iedereen heeft 1 type dominant en heeft ook veel van de andere types. De uiting van je dominante type gaat meestal onbewust.

Het enneagram is waardevrij, het ene persoonlijkheidstype is niet beter of slechter dan het andere. Ieder persoonlijkheidstype heeft eigenschappen die zeer doeltreffend zijn en zijn schaduwkanten. Door het enneagram leer je jezelf en de anderen beter begrijpen. Zo verloopt het contact met anderen duidelijk prettiger.

Eigenschappen

Geregeld hoor ik om mij heen dat mensen botsen met personen die zeer waarschijnlijk een enneagram type acht zijn. In Nederland wordt dit type de Leider genoemd. De acht komt sterk over, hij komt duidelijk binnen, straalt zelfvertrouwen uit en neemt gemakkelijk de leiding. Hij is autonoom en zelfbepalend. De acht wil graag controle houden door middel van confrontatie en provocatie. Hij kan dan intimideren, dominant of bot overkomen. Veel mensen schrikken daarvan en trekken zich terug, vermijden deze persoon en kunnen zelfs bang zijn.

Dat is erg jammer. In het Engels heet de acht the Protector. Eerlijk gezegd vind ik de Engelse term meer recht doen aan de mooie kant van de acht. Hij is gericht op positieve en toekomstige mogelijkheden. Hij vermijdt kwetsbaarheid en zwakte en is daaronder heel gevoelig. Deze kant is zo mooi om te zien, als je ze de kans geeft het te tonen. Hij is een echte beschermer, neemt het op voor de zwakkeren en gaat voor zijn familie en team staan. Hij is overgevoelig voor onrecht en gebrek aan loyaliteit en komt hier voor op.

Omgangstips voor enneagram type 8

Open en eerlijk communiceren is heel belangrijk voor de acht. Door open aan te geven wat je vindt, ziet hij dat je te vertrouwen bent. Let wel op dat je dit niet aanvallend doet, want dat krijg je een conflict die je bijna altijd zal verliezen. De acht is als een boom, hij staat stevig, je blaast hem niet omver, je kunt erbij schuilen en als hij je binnen laat, staat hij er voor jou.

Zoals gezegd elk enneagram type heeft zijn mooie kanten. Door mensen te vermijden of jezelf niet te laten zien, mis je deze kant. Dat zou toch jammer zijn!

Benieuwd naar jouw enneagram type? Plan een afspraak in.

Lees meer over het enneagram. Over andere types kun je meer vinden onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina.

Wil je geen blog missen? Meld je dan aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.