Enneagram type 7 de Enthousiasteling

Het enneagram-model gaat uit van 9 verschillende persoonlijkheidsstijlen, met elk hun dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Hier staat enneagram type 7 centraal. Elk mens draagt van al deze 9 verschillende types eigenschappen bij zich. Er is één type die als ‘basis-voorkeurstype’ aangeduid kan worden. Het enneagram type dat als standaardinstelling is in geprogrammeerd, ontwikkelt zich alleen en verandert niet wezenlijk. Meer over het enneagram kun je hier lezen.

Eigenschappen

Enneagram type 7 wordt ook aangeduid als de Enthousiasteling of levensgenieter. De type 7 is te herkennen aan de energie die hij (of zij) heeft en geeft. Wanneer een type 7 binnenkomt, merk je dat de stemming vaak positiever en energieker wordt. Het zijn enthousiaste levensgenieters bij wie anderen zich gestimuleerd voelen. Het zijn notoire optimisten. Ze zijn charmant en kunnen ontwapenend zijn. Ze bruisen van de ideeën.

Schaduwkant

De schaduwkant van de 7 is dat ze pijn, angst en onzekerheid vermijden. Ze zijn gefocust op het positieve. Vermijden zoveel mogelijk negatieve onderwerpen over zichzelf en herkaderen deze positief. Ze willen over het algemeen niet beperkt worden in wat dan ook en te veel verantwoordelijkheid dragen. Ze bewegen weg van de angst door de dag te vullen met een continue flow van plezierige activiteiten. Alles tegelijk en zijn creatief dat is wat ze het liefst willen. Het afronden van klussen kan lastig voor ze zijn. Vaak ook omdat ze het in hun hoofd al voor zich hebben gezien en het daarmee saai is geworden en als het ware al af is.

Omgangstips voor enneagram type 7

Niet alleen voor de persoon zelf kan dit heel vervelend zijn, ook voor zijn omgeving. Afspraken worden niet of te laat na gekomen, als er al een duidelijk afspraak te maken valt. Je partner gaat bijvoorbeeld even brood halen en blijft uren weg, omdat er ook andere dingen op zijn pad kwamen. Dat er bezoek zou komen, is hij dan helemaal kwijt. Het is lastig om dingen in te plannen, want wat is het leukste? Ze hebben vaak moeite met autoriteit (gaan voor gelijkwaardigheid) en kritiek. Als ze zich toestaan te focussen, worden ze rustig en kalm. Kunnen ze zich goed concentreren en volledig wijden waar ze voor gaan.

Loopt het anders dan jij verwacht had, bedenk dan dat het geen opzet is. De 7 ziet veel meer en heeft meer ideeën, dat maakt het lastig om gefocust te blijven. Je kunt hem helpen door voldoende afwisseling en ruimte te geven en vermijd woorden als moeten of behoren. Fijn is om te kunnen genieten van de 7. Met een 7 in je buurt is het nooit saai en zal je leuke dingen doen.

Wil je onderzoeken welk enneagram type jij dominant hebt? Neem contact op voor een type interview.

Over andere types kun je meer vinden hieronder, onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina.

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.

2 gedachten over “Enneagram type 7 de Enthousiasteling”

Reacties zijn gesloten.