Enneagram

Als enneagram coach gebruik ik graag het enneagram. Het is een psychologische karaktertypologie, waarin de mens wordt beschreven aan de hand van negen persoonlijkheidstypen. Het geeft je veel inzicht in jezelf en ook in het omgaan met anderen. Een mooie basis om je coaching traject mee te starten.

Wat is het enneagram?

Het gaat uit van negen verschillende persoonlijkheidstypen, met elk hun dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Iedereen draagt van al deze verschillende types in meer of mindere mate eigenschappen bij zich en heeft één type dominant. Het is als een soort standaardinstelling geprogrammeerd. Het verandert niet echt door de jaren heen. Natuurlijk kun je je wel ontwikkelen. Daarnaast heb je een zijvleugel, dat zorgt dat je ook veel kenmerken van dit type hebt. Zoals je kunt zien aan de grafische weergave van het enneagram, gaan vanuit elk enneagramtype een pijl vanaf en naar een ander type. Ook van deze types heb je veel. Hier kun je meer lezen wat het enneagram nog meer inhoudt.

Het enneagram in coaching

Wanneer ik als coach dit instrument gebruik, beginnen we met een uitgebreid type interview. Hierbij stel ik veel vragen. Zo leer ik je beter kennen en komen we tot je dominante type en eventueel aanvullende leerdoelen. Ieder persoonlijkheidstype heeft eigenschappen die zeer doeltreffend zijn en ook elementen die je leven lastiger kunnen maken. Je leert jouw minder sterke kanten om te vormen tot kwaliteiten. Je begrijpt jezelf en anderen beter en kunt patronen doorbreken. Door beter te ervaren waarom je doet wat je doet, geeft dit ruimte om te ontwikkelen. Zo kun je het meeste uit je persoonlijkheid halen.

Wat het ennegram doet

Het enneagram geeft je op een heldere manier inzicht in jezelf, in je relaties met anderen. Het maakt zo conflicten makkelijker hanteerbaar. Het zorgt voor meer zelfreflectie, zelfkennis, zelfacceptatie. Je leert jouw minder sterke kanten te overwinnen en ze om te vormen tot kwaliteiten. Ook krijg je meer inzicht in je interactie met anderen. Het enneagram maakt je bewust van de aanleg van elk type mens. Hierdoor snap je makkelijker van waaruit jijzelf en anderen dingen doen. Dat zorgt dat je er beter op in kunt spelen. Zo kun je effectiever samenwerken, adviseren, omgaan met anderen en conflicten oplossen.

Wil je een type interview inplannen, dan weet je me te vinden.

Enneagram

Andere coachingsmethoden
waar ik mee werk:

Acceptatie en Commitment Therapie >
Neuro Linguïstisch Programmeren >
Transactionele Analyse >
Meer methoden >
“Het is prettig om te weten waarom je soms reageert of acteert op de manier waarop je dat doet. Het helpt mij om niet alleen reacties van anderen, maar ook reacties van mijzelf beter te plaatsen.”