Welke weg neem jij voor de feestdagen?

Oktober loopt op zijn eind. Voordat je het weet komen de feestdagen er weer aan. Vaak zien mensen hier tegenop. Hebben irritaties of lastigheden met familie enneagram kan je hierbij helpen. Geïnspireerd op de Transactionele Analyse zijn er 6 manieren om je tijd door te brengen tijdens de feestdagen (Lees hier meer over Transactionele Analyse).

Zes manieren doorbrengen feestdagen

  1. Terugtrekken: met een boekje of een leuke film je dagen doorbrengen. Doen wat je zelf wilt, niet aantrekken van anderen en ook zonder contact met anderen.
  2. Rituelen: het vieren zoals je gewend bent, wat normaal is in jouw familie of met de mensen waar je de feestdagen mee viert. Je weet wat je kunt verwachten, de wens van veel mensen is dat het ook echt een intiem, oprecht gebeuren wordt en niet alleen maar routine matig zullen verlopen.
  3. Tijdverdrijf: je kletst wat, praat over koetjes en kalfjes, doet dingen om de tijd door te komen op een (hopelijk) prettige manier.
  4. Activiteiten: samen een kerstdiner bereiden, zorgen voor versiering, samen wandelen, een sport beoefenen en dergelijke.
  5. Spelletjes: niet in de zin van gezelschapsspellen doen. Spellen vanuit de TA: een manier van omgaan met elkaar die onplezierig eindigt. De spelers blijven met een vervelend gevoel zitten. Vaak zijn er steeds terugkerende Spelen, die steeds weer terugkomen al is het soms net iets anders. Zeker binnen families zijn er terugkerende patronen.
  6. Intimiteit: momenten waarin je dicht bij elkaar voelt, gerespecteerd weet door de ander en waarin je open durft te zijn naar elkaar. Waarin je je vrij voelt om eerlijk te zijn. Waarin je oprecht ook samen kunt lachen en plezier kunt hebben.

Wat wil jij?

Voor veel mensen is het het prettigste, wanneer alle verschillende manieren voorbijkomen tijdens de feestdagen. Hoe gaat het bij jou? Ben jij tevreden hoe het nu gaat? Hoe breng jij de feestdagen graag door. Op welke manier kun je dit bereiken? Maak een plannetje, zo kun je bereiken hoe jij het wilt.

Vind je het lastig om dit zelf voor elkaar te krijgen? Er start een cursus over families en hoe je meer bij jezelf kunt blijven (belicht vanuit het enneagram) op 24 november 2015. Je krijgt uitleg over het enneagram en leert makkelijker met de verschillende mensen in je familie om te gaan. Meer informatie vind  je hier.

Natuurlijk kun je ook in coaching dit aanpakken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je geen blog missen? Meld je dan aan bij ‘Abonneer je op dit blog’.

Theorie gebaseerd op het boek: TA elke dag. Martijke Arendsen Hein. Een aanrader voor als je gemakkelijk meer wilt leren over Transactionele Analyse.