Enneagram type 9 de Bemiddelaar

Als coach zie ik alle enneagram types langskomen in mijn praktijk. Hier bespreek ik enneagram type 9 de Bemiddelaar of Vredestichter. Het zijn kalme en rustige mensen waar je bijna nooit ruzie mee krijgt. In een groep zijn ze meestal onopvallend. Ze houden zich op de achtergrond, bekijken keuzes van alle kanten. Ze kunnen zich vaak goed inleven in anderen of zien wat zij willen. Gaan daar in mee en weg van hun eigen behoeften en gevoelens. Hun centrale emotie is woede, welke ze onderdrukken (en vaak ook pas laat voelen) om de harmonie te bewaren.

Het enneagram algemeen

Het enneagram is een karaktertypologie en gaat uit van 9 verschillende persoonlijkheidsstijlen. Elke type heeft zijn eigen dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Iedereen heeft eigenschappen in zich van elk enneagram type. Eén type kan als ‘basis-voorkeurstype’ aangeduid  worden. Het is een soort standaardinstelling dat niet veranderd door de jaren heen, het kan zich wel ontwikkelen. Meer over het enneagram kun je hier lezen.

Type 9 de Bemiddelaar

De enneagram type 9 is een geboren mediator, kan anderen met elkaar verbinden. Ze hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Verruilen essentiële dingen met zaken die onbelangrijk zijn. De omgeving kunnen zo het gevoel krijgen onbelangrijk te zijn. Ze zijn erg bang om de verbinding met een ander te verliezen. Kunnen heel uitgebreid vertellen en daarbij details en hoofdzaken niet onderscheiden. Hun manier van spreken is rustig, harmoniserend. Ze zijn positief ingesteld. Spreken vaak in algemene termen in plaats vanuit ik. Houden daarmee afstand. Het is voor anderen vaak lastig om te zien waar 9-ens staan. Ze kunnen ja zeggen en nee doen. Kunnen vertragend zijn wanneer ze het niet met iets eens zijn. Gaan erg mee met de ander en kunnen achteraf boos zijn als het verkeerd loopt. De schuld ligt dan bij de ander. Ze zijn zorgzaam, behulpzaam en kunnen in jou en je interesses opgaan.

Schaduwkant

Net als elk type heeft de 9 ook een schaduwkant. Ze kunnen luiheid vertonen en daarmee zichzelf verwaarlozen. Ze richten zich dan niet op wat voor hen echt belangrijk is. Vaak zijn ze zich daarvan niet bewust. Van nature hebben ze niet veel reflectief vermogen en onderzoeken zichzelf niet diepgaand. Dit kunnen ze wel ontwikkelen. In eerste instantie leggen ze de schuld bij een ander en kunnen ze zich slachtoffer voelen.

Ze houden zich vast aan de overtuiging niet belangrijk en waardevol te zijn. De behoeften van anderen horen ze duidelijker dan hun eigen behoeften en gaan dan ook mee in dingen die belangrijk zijn voor de ander. Ze verdoven de negatieve gevoelens over zichzelf en hiermee ook hun zelfbewustzijn en twijfel. Ze willen nergens toe gedwongen worden en houden niet van verandering. Routine en controle zorgt voor voorspelbaarheid en weten hoeveel energie je in moet zetten. Ze observeren en kunnen de dingen goed van alle kanten zien. Kunnen zichzelf verlammen en passief zijn of actief lijken en ondertussen leeglopen.

Hoe om te gaan met enneagram type 9

Herken je iemand in je omgeving in de type 9 de bemiddelaar? Voel je je soms onbelangrijk voor de ander. Bedenk dan dat je een hogere prioriteit hebt dan dat de 9 voor zichzelf heeft. Je weet vaak niet waar de ander staat, dat komt omdat hij het vaak zelf ook nog niet weet. Of hij weet het wel, merkt alleen nog niet hoe belangrijk het voor hem is. Wil conflicten vermijden.

Je kunt hem helpen door meer je eigen gang te gaan, zodat hij zich ook op zichzelf kan richten. Ga regelmatig met hem zitten en herinner hem aan zíjn prioriteiten. Voel je boosheid, bespreek dit en let op dingen die hij wilt doen. Vaak houdt hij dit voor zich, des te belangrijker het te horen als hij het wel aangeeft. Laat hem voelen dat hij geliefd is om wie hij is. Zie hoe verdraagzaam, intuïtief, diplomatiek en rustgevend hij is. Geniet van zijn zorgzaamheid en geef hem dit ook terug.

Meer over het enneagram

Wil je lezen over andere types kijk dan onder Blog of via de zoekfunctie bovenaan de pagina. Wil je weten welk enneagram type jij bent? Neem contact op voor een type interview en leer jezelf beter kennen.

Blog

Wil je geen blog missen? Meld je aan bij ‘Abonneer je op dit blog’. Je krijgt dan een mail als er een nieuwe blog is.

Auteursrecht foto: funlovingvolvo/ 123RF Stockfoto