Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) is een fijn instrument om als coach te gebruiken. Het is een praktische methode, dat helpt om op een flexibele manier om te gaan met lastigheden en obstakels in je leven. Zo krijg je zicht op wat voor jou echt belangrijk is. Hier kun je dan de focus op leggen in plaats van op dingen die voor jou niet zo belangrijk zijn.

Wat is ACT?

ACT is een effectieve methode voor het vergroten van het algemeen welzijn van cliënten. Het is ook een bewezen effectieve therapie voor verschillende psychische stoornissen. Naast Acceptatie en Commitment Therapie staat ACT ook voor Accept, Choose and Take Action. Ik gebruik het om te zorgen dat je een prettiger leven krijgt en leeft naar jouw waarden. ACT bestaat uit 6 verschillende processen. Je leert je aandacht in het hier en nu te hebben. Stil te staan bij wat jij écht belangrijk vindt en te investeren in deze waarden. Met de andere processen leer je afstand te kunnen nemen van je gedachten, zodat je hier flexibel mee om kunt gaan. Je leert ruimte te maken voor vervelende ervaringen, die nou eenmaal bij het leven horen. Het zesde proces leert je flexibel om te gaan met je zelf(beeld). Het doel van ACT is het ontwikkelen van veerkracht.

ACT in coaching

Ik gebruik ACT door de coaching heen. Afhankelijk van jouw leerdoelen, gebruik ik één of meerdere processen van ACT. We richten ons op het veranderen van de context en de functie van negatieve interne gewaarwordingen. Het leert je op een gezonde manier om te gaan met dingen die op je pad komen. Zo bevordert het je welzijn en kwaliteit van leven. Ik gebruik ACT in oefeningen die we samendoen en die je als huiswerk meekrijgt. Want alleen met oefening krijg je namelijk de gewenste vooruitgang.

Wat ACT je kan brengen

Je zal anders leren om gaan met het leven dat je leidt. Het doel van ACT is een fijn en prettig leven leiden met dingen die op je pad komen en leven naar wat belangrijk is voor jou is. Zo zal je anders om leren gaan met je gedachten, gevoelens, situaties en omstandigheden. Je zal dingen waar je geen controle over hebt, leren te accepteren en hier anders mee om te gaan. Doordat je weer wat er voor jou toe doet, kun je je hierop focussen en aandacht te hebben in het hier en nu. Je kunt leren flexibel omgaan met verschillende situaties en krijgt zo de keuze het pad te kiezen die jij wilt.

Wil je meer weten, neem gerust contact met me op.

Acceptatie en Commitment Therapie

Andere coachingsmethoden
waar ik mee werk:

Enneagram >
Neuro Linguïstisch Programmeren >

Transactionele Analyse >
Meer methoden >
“Ik heb gevoelens en gedachten onder woorden kunnen brengen, die al lang opgesloten waren.”