Overige methoden

Als coach en psycholoog gebruik ik verschillende methoden naast ACT, het enneagram, NLP en TA. Alle methoden zijn erop gericht om jou verder te brengen in de richting die voor jou belangrijk is. Ik maak voor jou de cocktail met methoden die aansluiten bij jou. De meeste overige methoden zijn onder te verdelen in onderstaande categorieën.

Relaties
Wanneer je relatie niet loopt zoals je wilt, zoomen we in waar voor jou (en eventueel ook je partner) het knelpunt zit. Dit kan zowel in relatietherapie als in individuele coaching. We kijken naar je verwachtingen, je wensen en je overtuigingen op relatiegebied. Uiteraard is het belangrijk om je partner hierbij te betrekken (ideaal samen in coaching of zelf thuis) en dit met elkaar te delen. Ook maken we jullie patronen duidelijk. Waar begint het en hoe kun je dit veranderen. Vaak is het goed om elkaar (nog) beter te leren kennen. Daardoor kun je elkaar ook beter begrijpen. Soms komen er pijnpunten uit het verleden naar voren, die we kunnen ook aanpakken.

Gedachten en angsten
Veel mensen die bij een coach komen, hebben last van hun gedachten of angsten (bewust of onbewust). Het veranderen begint met deze helder te krijgen en te checken. Vervolgens kun je deze om buigen naar gedachten die helpen (in plaats van tegenwerken). Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen aanpakken. Ook angsten kun je helder krijgen. Alleen dan is het mogelijk om deze echt aan te pakken. Is er sprake van psychische stoornissen, dan verwijs ik je graag door naar een collega die op dit gebied als psycholoog werkzaam is.

Inzicht in je vaardigheden, kwaliteiten en energie
Vaak is het in de coaching helpend om meer inzicht te krijgen in je vaardigheden, kwaliteiten en wat je energie geeft of kost. Op deze manier kun je ze meer inzetten. Vaak gebruik ik het ook bij mensen die een verandering in carrière willen of op zoek zijn wat goed of beter bij ze past. Valkuilen en ontwikkelpunten komen dan ook naar voren. Mooi is dat je eigenlijk altijd meer kwaliteiten bezitten dan je denkt. Achter een valkuil of allergie zit ook weer een kwaliteit. Het is ook verhelderend om in kaart te brengen wat je nodig hebt en waar je blij van wordt. Welke belemmeringen heb je, wat inspireert je en welke voorwaarden heb je nodig. Soms ben je dit helemaal kwijt, bijvoorbeeld bij een burn-out of als je op een plek zit die niet bij je past.

Rouw in brede zin
Rouw kan op veel vlakken spelen. Rouwen is het verwerken van verlies wat er was. De meesten denk alleen aan het verlies van een dierbare. Je kunt rouwen bij verlies van gezondheid, dit kan tijdelijk of permanent zijn of steeds verder achteruitgaan. Ook bij scheidingen speelt rouw. Het losraken van de ander en de impact dat het op de eventuele kinderen heeft. Bij emigratie of zelfs bij een gewone verhuizing komt rouw in verschillende intensiteit voor. Net als bij het veranderen of verliezen van een baan. Op een goede manier afscheid nemen is belangrijk, dit kan ook achteraf plaats vinden. Ik kan je helpen je makkelijker om te gaan met je verlies of op een goede manier afscheid te nemen wat je verloren bent.

Hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit is een aanleg en vaardigheid die voor veel mensen ook lastige kanten heeft. Ik kan je helpen hier zo mee om te gaan, dat je vooral de mooie kanten van hoogsensitiviteit ervaart. Zo kan ik je begeleiden, zodat dingen niet zo hard binnenkomen. Wat heb je hierbij nodig. Ook inzicht in je energie en je energiebalans, helpt je beter voor jezelf te zorgen. Begeleiding is fijn, je krijgt meer inzicht in jezelf en je hoogsensitiviteit. Uiteraard bekijken we op welke gebieden jij begeleiding kunt gebruiken.

Wil je meer informatie, dan hoor ik graag van je.

Meer methoden

Andere coachingsmethoden
waar ik mee werk:

Acceptatie en Commitment Therapie >
Enneagram >
Neuro Linguïstisch Programmeren >

Transactionele Analyse >
“Mensen die naar mijn idee terecht kunnen bij Lijncoaching zijn doeners, no-nonsense mensen en eigenlijk aan iedereen wel die ervoor open staat om met een coach aan de slag te gaan en zichzelf wil verbeteren.”