Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Als coach vind ik het praktisch werken met (vaak) snel resultaat.

Wat is NLP?

NLP gaat over de structuur van communicatie. Neuro staat voor ons zenuwstelsel dat zich ontwikkelt op basis van ervaringen en hoe je daar mee omgaat. Linguïstisch geeft aan dat iedereen een zogenaamde ‘interne dialoog’, bewust of onbewust heeft. Dus het deel van je brein dat betekenis, oorzakelijk verband en verklaringen geeft. Programmeren is waar NLP uiteindelijk om gaat. Hoe kun je gedrag, emoties en overtuigingen veranderen. Programmeren klinkt technischer en bewuster dan het daadwerkelijk gaat.

NLP in coaching

Met NLP help ik je onderzoeken, hoe je je ervaringen (van vroeger en nu) omzet en opslaat. Ook hoe je opzettelijk en onbewust handelt om bepaalde resultaten te krijgen. Je krijgt helder hoe je doet wat je doet. Hierdoor kijk je op een andere manier naar jezelf en de wereld om je heen. Je krijgt herordening en kunt met behulp van de praktische oefeningen dit ook ervaren. Door herkaderen, geef je een nieuwe betekenis aan ervaringen. Hierdoor kun je uiteindelijk relatief makkelijk vaste denkpatronen  veranderen. Daarnaast wat je voelt en hoe je op de wereld reageert. Vaak gebruik ik praktische opdrachten. Geregeld krijg je ook opdrachten mee om tussen de sessies door mee aan de slag te gaan.

Wat NLP doet

NLP helpt je nauwkeurig en zorgvuldig te kijken, te luisteren en te voelen naar wat zich tijdens de communicatie en in situaties afspeelt. Hoe je orde aanbrengt in wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Zo krijg je inzicht in de manier waarop de buitenwereld bij je binnenkomt via de filters van onze zintuigen. Het maakt duidelijke welke impact het op je gedrag heeft en maakt bewust wat vaak onbewust is. Zo kun je anders naar iets kijken. Zowel vanuit verschillende posities (jezelf, de ander en de wereld) als op verschillende manieren. Dit zorgt dat je je gedrag aan kunt passen, je je anders opstelt en je zo ook anders voelt.

Wil je meer informatie, laat het me weten.

Neuro Linguïstisch Programmeren

Andere coachingsmethoden
waar ik mee werk:

Acceptatie en Commitment Therapie >
Enneagram >
Transactionele Analyse >
Meer methoden >
“Door het doen van oefeningen wordt soms heel snel duidelijk waarom je doet wat je doet en ook wat je zou kunnen doen om dat te veranderen.”